18 / 04 / 2024

Murat Nurlu: Emlağın fiyatını deprem risk haritası belirleyecek!

Murat Nurlu: Emlağın fiyatını deprem risk haritası belirleyecek!

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Nurlu: internete yüklenecek deprem risk haritası emlak fiyatlarını sil baştan değiştirecek. İnsanlar ev alacakları zaman deprem riskini internetten görebilecek. Fiyatlandırma da ona göre değişebilecek" dedi...



Dr. Nurlu, "1996'daki deprem haritası sigorta sektörü için yetersiz kaldı. 2014'te yeni haritamızı internetten paylaşacağız. İnsanlar ev alacakları zaman deprem riskini internetten görebilecek. Fiyatlandırma da ona göre değişebilecek" dedi.

Dr. Murat Nurlu, AFAD'ın çalışmaları ve yeni deprem haritası konusunda bilgi verdi. AFAD'ın gözü Doğu'da Deprem acısını İyi bilen Doğu'da son on günde yaşanan sarsıntılar AFAD'ı hareketlendirdi. Alarmın temelinde 7.3'lük deprem beklentisi var.


Doğu Anadolu'da son 10 günde üst üste yaşanan depremler, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'nı (AFAD) da harekete geçirdi. AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, son çalışmalarını STAR'a değerlendirdi. Doğu Anadolu için özel çalışma başlattıklarını anlatan Başkan Dr. Nurlu "7.3 'lük deprem beklediğimiz yerler var. İl bazında söyleyemeyiz ama gözümüz kulağımız Doğu Anadolu'da o bölgede. Yapı kalitesizliği nedeniyle Doğu'da olacak bir deprem aynı anda dört ya da beş ili etkileyip, yıkıma neden olabilecek özellikte. 1939 Erzincan depreminin Türkiye'nin 5'te 3'ünü etkilediğini unutmadık" dedi.

Yeni deprem haritası hazır

Yeni tekniklerle deprem hasar haritası oluşturduklarını ve yönetmelikte değişikliğe gideceklerini belirten Başkan Nurlu "En son deprem bölgesi haritamız 1996'da yürürlüğe girmiş.İstanbul Haritadaki yerleşim yerleri bugünkünden farklı. O nedenle çelişkiler yaşanmaya başladı. MTA yeni diri fay haritası açıkladı. Biz de 90 hocanın üzerinde çalıştığı bir harita hazırladık. 2014 yılında da açıklayacağız" diye konuştu.

Sigorta değerleri değişecek

Haritanın özellikle sigorta ve konut fiyatlarında hareketliliğe katkısı olacağını vurgulayan Nurlu şunları söyledi: İnsanlar internete girip, ev alacakları zaman deprem tehlike durumuna ulaşabilecek. Örneğin Atatürk Olimpiyat Stadı, şu anki haritamıza göre baktığımızda deprem zonunda ikinci bölgede. Küçükçekmece ise birinci derecede.
Olimpiyat Stadı da oraya bağlı . Sigorta yapılacağı zaman bağlı olduğu ilçenin değeriyle birinci derecede sigorta değeri almıyor. Haritanın kentsel dönüşüme de etkisi olacak. Birinci kuşak deprem alanı daralacağı için dönüşümde yeni alanlar tespit edilecek.

ACİL DURUMLAR YERİNDE ÇÖZÜLMELİ

TÜRKİYE'NİN kentsel dönüşümle birlikte depremin hasarlarına savas açtığını anlatan Nurlu, "AFAD sadece deprem bekliyorum diyen bir kurum değil. Lojistik merkezler var. Müdahale planlarının hazır olması lazım. Merkezden bir ilimize yardım zor bir olay. İsi yerinde çözmemiz lazım. Yerleri belirlendi lojistik merkezlerinin" diye konuştu.


Star

Geri Dön