23 / 04 / 2024

Murat Öztanrıöver: Kentsel dönüşüm kooperatifler ile yapılmalı!

Murat Öztanrıöver: Kentsel dönüşüm kooperatifler ile yapılmalı!

Çukurova Belediye Başkan A. Adayı CHP'li Murat Öztanrıöver, 'Kentsel dönüşüm genel anlamda kültürel, sosyolojik ve ticari bir dönüşümdür' diyerek kentsel dönüşümün TOKİ ile değil de kooperatifler ile yapılması gerektiğini vurguladı...



AKP'nin  TOKİ  aracılığı ile gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projelerinde merkeziyetçi bir yönetim uygulanmakta ve halk katılımı sağlanmamaktadır. Bu dönüşümün temelinde halk olmalı ve kentsel dönüşümlerde ana hedef, vatandaşlarımızın daha sağlıklı bir yaşam alanlarına kavuşturulmaları olmalıdır dedi. 

CHP'li Murat Öztanrıöver, "Türkiye'de deprem gerekçesiyle altı buçuk milyon konutun yıkılacağı ve ortalama 24 milyon insanın yer değiştirmek zorunda kalacağı söyleniyor. Bu vatandaşlarımızın çoğu nasıl bir süreçle karşı karşıya kalacağını bilmiyor ve kentsel dönüşüm yapılacağını duyduklarında sevinecekler mi? üzülecekler mi? bilemiyorlar. Kentsel dönüşüm projeleri sadece teknik ve ticari konular değil, ideolojik ve sosyolojik nitelikler de taşırlar. Genel anlamda kültürel, sosyolojik ve ticari bir dönüşümdür" şeklinde konuştu. 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE VATANDAŞ SÖZ SAHİBİ OLMALIDIR AKP'nin TOKİ aracılığı ile gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projelerinde merkeziyetçi bir yönetim uygulanmakta ve halk katılımı sağlanmamaktadır diye konuşan CHP'li Murat Öztanrıöver, "Kentsel dönüşüm adı altında hükümet eli ile bu projeler TOKİ ye doğrudan verilmektedir. TOKİ milletin evlerini daha yaşanabilir ve vasıflarını arttırarak depreme dayanıklı hale getirebilmesi için çalışmak yerine, ticari kazanç sağlayabilmek için çalışmaktadır. Yurttaşlarımız AKP'nin yarattığı TOKİ anlayışıyla, düşünceleri alınmadan hatta gönül rızaları olmadan kentsel dönüşüm adı altında mağdur edilmektedir. 

Kentsel dönüşüm projelerinin değer yaratan ve yarattığı değeri paylaştıran süreçler olmalıdır. Kentsel dönüşümler TOKİ'ler ile değil, kooperatiflere gerçekleştirilmelidir. Kooperatifler kentsel dönüşümün yapılacağı vatandaşlarımıza kurdurulmalı ve bu şekilde kentsel dönüşümü yaşayacak vatandaşlarımız sürece dahil edilip, söz sahibi olmaları sağlanmalıdır" dedi. 

TÜRKİYE'DE İLK KENTSEL DÖNÜŞÜM DİKMEN VADİSİ PROJESİDİR Türkiye de yapılan ilk kentsel dönüşüm projesinin 90'h yıllarda  Ankara  belediye başkanı Murat Karajyalçm tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatan CHP'li Murat Öztanrıöver, Dikmen Vadisi projesinin Ankara Belediyesi ve Ankara halkı arasında gerçekleşen bir ortak proje olduğunu ve sürecin içerisinde bulunan bütün yurttaşların ekonomik ve sosyolojik olarak memnun edildiğini söyledi. Ayrıca bu projede Ankara belediyesinin sağladığı cıış kaynak kullanıldığını da belirten CHP'li Öztanrıöver, "Dikmen Vadisi projesi imar planıyla, kamulaştırma biçimi, finansman biçimiyle ve örgütlenme biçimiyle kentsel dönüşüm projelerinde örnek alınmalıdır" diye konuştu. 


Adalet Gazetesi


Geri Dön