23 / 04 / 2024

Murat Türköz: Real İstanbul'u 2010 sonunda tamamlayacağız

Murat Türköz: Real İstanbul'u 2010 sonunda tamamlayacağız

Real İstanbul projesinden Murat Türköz ile sektöre girişini ve projelerini konuştuk



- Siz tekstilciydiniz sonradan inşaatçı oldunuz...Nasıl başladı.

Her Oflu potansiyel inşaatçıdır aslında. Ben uzun yıllar tekstil ile uğraştım. Ama babam inşaatçıydı. Mahmutpaşa'da Buse Etek diye bir eteklik imal eden yerde çalışıyordum. İstanbul'a geldiğimin sekizinci ayında kendi işimi kurdum. Çok kısa sürede işe adapte oldum. Mavi Show diye bir gömlek markası geliştirdim. Spor giyimde geliştirdim kendimi. Mavi Show Jeans markasıyla devam ettik. Kısa sürede atak yaptık. Mavi Jeans ile mahkemelik olduk. Maddi ve manevi tazminet istemiyle dava açtılar. Dava aleyhimize sonuçlandı. Mahkemeden çıkan karar "Mavinin iptaline, Show'un devamına, maddi ve manevi tazminatın reddine" şeklinde devam ediyordu. Mavi jeans marka tescilini bizden 4 ay önce yaptırdığı için haklı bulunmuştu. Mahkemeden çıkan karar kolumu ve kanadımı kırdı. Bu arada marka ismimizi değiştirdik. Mavi Show Jens'in baş hafrlerinden hareketle MSJ markasını geliştirdik. Bu arada işleri Mahmutpaşa'dan Merter'e taşımaya karar verdik. 2005'e kadar böyle devam etti. 2005 yılında hisselerimi satarak şirketten ayrıldım.


-Tekstil işine nokta mı koydunuz?

- Hayır nokta koymadım. O şirketten çekildim. Ağbim Mehmet Türköz ie birlikte tekstile devam ediyoruz. Belçika ve Fransa'da 28 mağazamız var. Tekstilde belli bir büyüklüğümüz var. Bilgi birikimimiz var. Bırakmayı da düşünmüyoruz.

- İnşaata nasıl başladınız?

- Aslında gözümü inşaatlarda açtım. Böyle demem daha doğru olur. Bir ara tekstile yüklenerek atalarımın mesleğine haksızlık yaptım. Her Karadenizli'nin ruhunda kalbinde ve aklında inşaat vardır. Ben tekstile bulaşarak rutinin dışına çıkmıştım. Geri döndüm. Babam İstanbul'da Bakırköy, Topkapı ve Küçükçekmece'de inşaatlar yapardı. 

İlk ciddi işim 2005 yılında yaptım. Florya ve Büyükçekmece'de butik birer site inşa ettim. Biri 10 evlik diğeri ise 1012 villalıktı. Baktım bu işi ciddi yapacaksanız şehir merkezinde olmanız gerekiyor. Ben de işi ona göre planladım. 2008'de Olive ve İttifak ile anlaşarak Real İstanbul projesini hayata geçirmeşe başladık.

- İnşaatı tekstil ile karşılaştırırsanız...

- İnşaat yorucu, zevkli ve heyecanlı.... Tekstili anlatmaya bile gerek yok.

- Eşit hisseli mi?

- Yom değil. Yüzde 40'ı bizde. yüzde 25'i Olive'de ve yüzde 35'i İtitfak'ta.

Murat Türköz kimdir?

1971'de Trabzon Of'ta doğdu. İlkokul ve ortaokulu Of'ta bitirdi. İstanbul'a geldi. Ticarete atıldı. Tekstilde yoğunlaştı. 5 yıldır inşaat ile uğraşıyor.

-2010'da ne var planlarda?

- Öncelikle şunu söyleyeyim: Bundan sonra merkezde inşaat yapmaya odaklanıyoruz. Önceliğimiz hep merkezler olacak. Güngören ve çevresinde görüştüğümüz iki yer var. Anlaşmak üzereyiz. Anlaştığımızda çok ses getirecek. Merkezi yerler. Merkezi yerlerde satmak çok kolay. Büyük aöantaj. Merkezde yer yok. Konut sattığımız müşterilerin yüzde 20-25'i gelişme bölgelerinden buraya gelenler. Gelişme lokasyonlarında proje yaptığınızda ise müşteri bulmakta çok zorlanıyorsunuz.

- Bir ara Seyrantepe'ye talip olmuştunuz?

- Evet. çok da uğraştık. Belçikalı bir ortak ile yapacaktık. Sözleşmeleri ve şartnameleri yabancı dillere bile çevirttik. Çok ciddi hazırlandık. Ama olmadı. Yabancı ortağımız bizden daha istekliydi. O ihalenin eski yöntemlerle yapılma şansı yok gibiydi. Nitekim öyle olduğu için  TOKİ  yöntem değiştirdi. Bugünkü hale getirdi.

- Real İstanbul'dan bahsedecek olursanız...

- Burası Demirciler Kooperatifi'nin arsası. toplam 42 bin metrekare alanlı. 410 konut yapıyoruz. Kooperatif ile yüzde 45 oranında kat karşılığı anlaşma yaptık. Projenin 52 bin metrekare satılabilir alanı var. satış bedeli 150 milyon TL civarında. 2008'de başladık. 2010 sonunda tüm evleri teslim edeceğiz. Yüzde 65'i satıldı.

- Neden Real İstanbul?

- Projenin bulunduğu alan osmanlı'nın mesire yerlerindenmiş. Bu adada hava çok farklı. Sürekli esinti var. Sürekli hava akımı sözkonusu. Az aşağıda da tarihi bir çeşme var. Tam piknik yapılacak bir yer. Burada o rüzgar hissediliyor. Gerçek İstanbul'u yaşıyorsunuz. Bunun üzerine projeye isim ararken Real İstanbul'da karar kıldık.

- Bu projede bir de alışveriş merkezi vardı? Ne oldu?

- Evet. Vardı. Kaldırdık. İşe başlarken düşünüyorduk. Ama sonra baktık ki etrafta zaten büyük alışveriş merkezleri var. Ayrıca konut talebi çok fazla. Biz de hemen dönüş yaptık. AVM yerine konut yapmayı tercih ettik.

- Çocuklarınız...

- İki çocuğum var. Büyük olan kızım, Rümeysa. 12 yaşında. 7. sınıfa gidiyor. Küçük Enes. üçüncü sınıfa gidiyor.

- Gününüz nasıl geçiyor?

- Sabahları 08.00'de kalkıyorum. Yaklaşık 1 saat spor yapıyorum. Önce Haramidere'deki imalata gidiyorum. 14.00 gibi buraya geliyorum. Toplantı ve görüşmeleri takip ediyorum. Özetle öğleye kadar testilciyim. Öğleden sonra ise inşaatçıyım.

Projenin mimarı anlatıyor

Mimar Dr. Mehmet Alper projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

Real İstanbul kentin eski yüzünün renavasyonu. 1950'lerde başlayan ilk gecekondulaşmanın yapıldığı yerdeki hatanın düzeltilmesi olarak algılanabilir. Demirciler Sitesi, havaalanından kente bağlanan aks üzerinde pek de hoş görüntü arz etmeyen bir site. Real İstanbul bu sitenin önünde yükselerek bu görüntünün düzelmesini sağlıyor. Lokasyon olarak çok önemli bir yerde. Kentin her tarafına ulaşım çok kolay. toplu taşıma araçlarına da erişmek son derece basit. 100 metre yürüyerek kentin raylı sistemlerine entegre olabiliyorsunuz. Ayrıca insan yaşamında önem taşıyan her türlü otopark, bahçe, park, sosyal ve spor donatıları sinema gibi kentin merkezinde her türlü aktivite söz konusu.
İçinde kullanılan malzemeler İstanbul'u yansıtıyor. Islak hacimlerde çini ve seramik kullanılıyor.
Tebernüş Kireçci

Geri Dön