19 / 04 / 2024

Murat Vargı, Julius Meinl'ın kefaletiyle inşaat yapacak

Murat Vargı, Julius Meinl'ın kefaletiyle inşaat yapacak

Murat Vargı, `inşaat yapacağım' diye 40 milyon dolar alıp işi yarım bırakan Avusturyalı milyarder Meinl'ın hapisten çıkmak için mahkemeye yatırdığı 140 milyon dolarlık kefaletin peşine düştü



MV Holding Başkanı Murat Vargı, Avusturya'nın en zengin işadamları arasındayken, 3 milyar dolarlık dolandırıcılıkla suçlanıp hapse atılan ve daha sonra 140 milyon dolarlık kefaletle serbest bırakılan Julius Meinl'ın peşine düştü. Meinl'ın Türkiye'deki şirketi Mel2 ile Samsun'da otel yapmak için anlaşma imzalayarak 40 milyon dolar ödeyen Turkcell'in fikir babası Vargı, Avusturyalı işadamı tarafından dolandırıldığı iddiasıyla dava da açıyor. Murat Vargı, parasını alabilmek için Meinl'ın Avusturya mahkemesine ödediği 140 milyon dolarlık kefaleti kullanıp kullanamayacağını da araştıracak.

40 MİLYON DOLAR ALDI
Murat Vargı Holding'le Avusturyalı Meinl'ı mahkemelerde karşı karşıya getirecek anlaşmazlığın temeli ise Samsun'da yapılan bir arsa alımına dayanıyor. Avusturyalı işadamının ortak olduğu ve Atrium şirketinin altında kurulan Mel2 firması, Samsun Belediyesi'ne ait arsa üzerinde geliştireceği karma projenin otel bölümünü satmak için Vargı'nın Güzel Oteller şirketi ile anlaşmış ve kendisini garantiye almak için 39.5 milyon dolar da teminat ve arsa payı almıştı.

DAVA DOSYASI TAMAMLANDI
Ancak, arsanın alınmasının ardından geçen 1.5 yılı aşkın sürede projeye tek bir çivi bile çakılmadı. Bunun üzerine harekete geçen Vargı'nın şirketi, kağıt üzerindeki ortağı Mel2'nin Yönetim Kurulu Başkanı Henrik Stig Moeller'e ulaşmak istedi, başarılı olamadı. Bu sırada Avusturyalı işadamının yurtdışında binlerce kişiyi zarar ettirerek battığı ve Avusturya'da hapis cezası istemiyle yargınlandığı haberleri çıktı. Meinl'ın hızlı çöküşünden sonra karşısında muhattap bulamayan Vargı'nın şirketi ise son çare olarak dava açma kararı aldı. Güzel Oteller AŞ İcra Kurulu Üyesi Renay Onur `Dava ile ilgili dosyalar tamamlandı. Kısa süre içinde davamızı açağız' dedi. Onur, yabancı yatırımcıların da alacaklarını, Meinl'ın kefaletinden tahsil için harekete geçtiklerini belirterek `Bu da bir yöntem. Dışardaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz' dedi. Onur, Meinl'ın şirketinin Türkiye'deki faaliyetleri sırasında bilgi gizledikleri için sürecin kontrol edilemediğini söyledi.

Şirketi Citi ve Gazit satın aldı
Samsun'daki arsayı alan Meinl Land Europe, bir süre önce Avusturyalı Meinl Ailesi'nin elinden çıktı. İsrailli Gazit ile Citigroup, bir fon gibi çalışan ve Avusturya Borsası'nda işlem gören Meinl European Land'in çoğunluk hissesini satın aldı. Satın alımın ardından Meinl European Land'in adı Atrium European Real Estate olarak değiştirildi. Şirketin yeni sahipleri de Meinl Ailesi'nin Türkiye'de daha önce verdikleri sözlere sadık kalmak istemedi. Sahip değişse de Murat Vargı ne oteli ne de yatırdığı parayı geri alamadı. Acteeum Group Türkiye Genel Müdürü Tomasz Szewczyk o dönemde yaptığı açıklamada `Türkiye'de, İstanbul, Kahramanmaraş, Samsun, Şanlıurfa, Tokat,  Adana  ve Malatya'da yatırım yapıyoruz. Bu toplam 923 milyon Euro'luk bir yatırım programıdır ve toplamda 300 bin metrekarelik kiralanabilir alan ortaya çıkaracağız' demişti.
İbrahim ACAR/Star


Geri Dön