29 / 03 / 2024

Muratpaşa Şirinyalı'daki 1. Derece Doğal Sit Alanı satılıyor mu?

Muratpaşa Şirinyalı'daki 1. Derece Doğal Sit Alanı satılıyor mu?

Şirinyalı Mahallesi’nde bir kısmı 1. Derece Doğal Sit Alanı olan arazinin aslında halka ait olmasına rağmen özel kişilere satılmak istendiği iddia edildi



Muratpaşa ilçe Şirinyalı Mahallesi’nde bir kısmı 1. Derece Doğal Sit Alanı, bir kısmı da 3. Derece Su Kaynakları Koruma Alanı’nda kalan 3 bin 588 metrekarelik ‘halka ait’ denize nazır eski mobil arsası yanındaki alan, günübirlik tesis alanı olarak CHP’li Ümit Uysal yönetimindeki Antalya Muratpaşa Belediyesi tarafından satışa çıkarıldı. Başkan Uysal araziyi 0.50 emsal yapılaşma koşuluyla 15 milyon 252 bin liraya 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre kapalı teklif usulü ihale yoluyla satacak. İhale 16 Şubat günü belediyede yapılacak. Bazı kişiler, Süleyman Evcilmen’in başkan olduğu dönemde satışa karşı yeri göğü inletenlerin şimdilerde etkili bir tepki vermemesine kızgın. Hatırlanacağı üzere Başkan Ümit Uysal, göreve geldikten sonra devlet kesesinden denize nazır lojman yaptırmakla eleştirilmişti. Bu lojman da eski mobil tesislerinin bulunduğu alanda yer alıyordu. Haberlerimiz üzerine başkan bu konuttan taşındı ve alanı, engelliler için yaşam alanına dönüştürdü. Şimdi ise ilgili alanın bitişiği satışa çıkarıldı.


Emsal neden artırıldı

Satışa çıkarılan alan, kamuoyunda her ne kadar eski Mobil Tesisleri diye adlandırılsa da aslında bahse konu alan, 20 dönüm kadar büyüklükteki mobil tesisleri yakınında olan bir alan. Ve bu alan iddia o ki belediyeye bile ait değil, aslında halka ait bir alan. Yıllar önce, Şirinyalı Mahallesi’nde imar uygulaması yapılırken alan, planlamada belediye günübirlik tesis alanı olarak ayrılmış ve Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) olarak kanunen halkın arazisinden kesinti yapılıp bedelsiz şekilde belediye adına tescil edilmişti. Tüm günübirlik hizmet alanları emsali en düşük yüzde 5-10 (0.05-0.10) olması gerekirken buradaki alanın emsali geçtiğimiz günlerde yüzde 50’ye (0.50), ardından ise alan satışa çıkartıldı. Emsal artırımı yapılarak ilgili alanın ihale bedelinin arttırıldığı düşünülüyor.


Neden ve nasıl alındı

Antalya Kent Konseyi İmar Çalışma Grubu üyesi ve Muratpaşa Belediyesi eski Başkan Yardımcısı olan Harita Mühendisi Cemal Altan, ihale ilanında mevcut imar çapı incelendiğinde yüzde 50 emsal, maksimum (h) yükseklik 5 buçuk metre, yoldan ve komşulardan 10’ar metre çekmeli bir kütlenin oraya yerleştirilmesinin sorgulanması gerektiğini öne sürüyor. Ve yine Altan’a göre denize nazır bu alana aslında bir bina getirilmek isteniyor. Peki bu binanın emsali mevcut yükseklikte nasıl kullanılacak. Tek katlı mı olacak iki katlı mı olacak bilinmiyor. Merak edilen diğer konu ise günübirlik tesis alanlarında yüzde 50 emsal mümkün değilken bu alanda yüzde 50 emsal neden ve nasıl alındı? İlgili alan, bilindiği üzere uygulama planından elde edilen bir alan olma özelliği taşıyor. Belediye tarafından kullanılması ve halka dönük uygulama yapılması gerekilen alan, şimdilerde 15 milyon lira gibi bir bedelle satışa çıkarılıyor. Satılması halinde ise olayın yargıya taşınacağı düşünülüyor. Bu yeri yasal olarak belediyeye veren arsa sahibi çok sayıda vatandaşın, satış halinde arsayı geri alma hakkı doğacağı gibi satışı yapanlara zimmet çıkacağı da öne sürülüyor. Altan’a göre aslında burada derenin taşı ile derenin kuşu vurulmaya çalışılıyor ve sonuçta belediye eliyle adeta bir rant yaratılıyor.


 Olayı anlatan basit örnek

Eski mobil tesisleri yanındaki alanda yaşanan durum şu şekilde örneklendirilebilir: Bin metrekarelik alan için planlama yapılırken arazinin yüzde 40’ı DOP olarak vatandaştan kesiliyor ve kalan arazinin tapusu vatandaşa veriliyor. Bu yüzde 40’lık alanı vatandaş belediyeye yeşil alan, sosyal donatı alanı (günübirlik tesis alanı vb)  yol, okul alanı gibi alanlar yapması için kanunen bedelsiz terk ediyor. Belediye ise planda günübirlik tesis alanı olan alanı bir süre sonra kendi uhdesine alıyor ve parsel haline getiriyor. Düşük emsalli günübirlik tesis alanının emsalini yükseltip satışa çıkarıyor.


Eski başkan ne diyor?

Muratpaşa Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Harita Mühendisi Cemal Altan, “Belediye düşük emsalle satsa bu arazi para etmez. O nedenle emsal artışı yapılmış olabilir. Bu durum kesinlikle dava konusu olur. Orada belediyenin bir arazisi yoktur. Satılmak istenen arazi halkındır. Belediye, ‘halka yönelik alan yapacağım, günübirlik tesis alanı yapacağım’ diye bölge halkının arazisinden DOP adı altında bedelsiz olarak yüzde 40’ını kesiyor. Bu arazileri kendi bünyesine alıp ayrı bir parsel yapıyor. Vatandaştan alınan arazi şimdilerde ise özel sektöre satılmak isteniyor, bu durum davalık olur. Vatandaştan ‘yeşil alan-yol, günübirlik tesis alanı yapacağım’ diye aldığın alanı bir parsel haline getirip özel şirkete satmak da nedir? Kesinlikle yargıya gidecek bir durum olur ve satışı yapanlara da zimmet çıkabilir” diyor.


Antalya Akdeniz Manşet 


Geri Dön