19 / 03 / 2024

Murtaza Kılçık: "Meclis üyeleri mimar ve mühendis olsun"

Murtaza Kılçık:

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık, şehirlerin sağlıklı gelişmesi için belediye meclis üyeliklerinde mühendis, mimar ve şehir plancılarına öncelik verilmesi gerektiğini söyledi...



Anemon otelde gerçekleştirilen iftar yemeğinde konuşan AYAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık,  Adana  ve Türkiye genelinde inşaat sektörünün yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. 


Adana'da uzun süredir sorun olan 1/1000'lik imar planı çalışmalarının nihayet hızlandığına dikkat çeken AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık, "Seyhan ve Çukurova'da 1/1000 plan çalışmaları hızla devam ediyor. 

Binlik planlar, Seyhan Belediye Meclisi'nde komisyona havale edildi. İnşallah oradan da Büyükşehir'e komisyona gönderilirse Eylül sonu gibi şehir merkezinin imara açılması mümkün olacaktır" diyerek meslektaşlarına müjde verdi. 

"OLMAYAN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI YÜZÜNDEN CEZAYA KALIYORUZ" Son yıllarda gündemi işgal eden sektörü çok yakından ilgilendiren iş güvenliği konusundaki aksaklılara da değinen Kılçık, konuşmasını şöyle sürdürdü: " İnşaat sektörü çok tehlikeli iş durumuna giriyor. İş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu var. Maalesef burada şöyle bir çelişki oluşuyor. Çok tehlikeli iş yerlerinde A ve B sınıfı sertifikası bulunan iş güvenliği uzmanları hizmet verebiliyor ama C sertifikası bulunan iş güvenliği uzmanları hizmet veremiyor. Bu çelişki Adana'da birçok C yüksek tehlikesi sınıfındaki iş yerine hizmet verecek kadar A ve B sınıfı iş güvenliği uzmanı yok. Bu uzmanların yüzde 70'e yakını sadece bakanlık teşkilatında çalışıp emekli olmuş kişilerden oluşuyor. Bunların dışında kalanlar ise fabrika gibi büyük iş yerlerinde iş güvenliğinde çalışmış arkadaşlar yer alıyor. 

Bunlarda A ve B sınıfı uzmanlık sertifikası alabiliyor. Bundan dolayı bir çelişki oluşuyor. İşverenlerimiz özellikle inşaat sektörü çok ciddi bir sıkıntı içerisinde, A ve B sertifikası olan uzman bulamıyor. Bakanlık bunu düşünerek bir düzenleme yaptı. "En azından 3 yıllık deneyimi olan C sınıfı sertifika sahipleri bu hizmeti verebilir" dedi. Ama maalesef bakanlığın kendi yetkilendirdiği A ve B sınıfındaki arkadaşlar, bu konuda dava açarak yürütmeyi durdurunca tekrar eskiye döndük. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızdan biz şunu rica ediyoruz. En azından bu süreç tamamlanana kadar özellikle iş güvenliği uzmanlığı konusunda işverenlerimize eksiklikten dolayı ceza tahakkuk edilmemesini istiyoruz. Çünkü yeteri kadar hizmet verecek A ve B sınıfı iş güvenliği uzmanı mevcut değil. 

Olmayan uzmanlardan dolayı da cezaya kalınca sıkıntıya düşüyoruz. Bu sorunu lütfen dikkate alınmasını rica ediyoruz. 

Bu konu sadece bizi değil sanayicileri de ilgilendirmektedir" diye konuştu. 

"BİNALARI DEPREME DAYANIKLI YAPIN" Başkan Murtaza Kılçık ayrıca, 2014 yerel seçimlerde siyasi partilerin özellikle belediye meclis üyeleri listesini oluştururken vasıflı, kalifiye teknik elemanlara belirli sayıda yer vermelerini istedi. 

Kılçık, "Burada siyasi partilere çok iş düşüyor. Beklentimiz önümüzdeki seçimlerde meclis üyesi adayları içerisinde yeterli sayıda mimar mühendis, plancı arkadaşlar olursa eminim ki şehrimizin gelişmesi açısından ciddi katkı sağlayacaktır. 

Şehrimizin geleceği için daha güzel şeyler olacaktır. Eminim ki yaşanılan bu tür sorunları daha rahat aşarız" diyerek sözlerini tamamladı. 

Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ da AYAMDER yetkililerine teşekkür ederken bir de ricada bulundu. Karadağ, "Ben Gölcük depremini yaşamış biri olarak sizden rica lütfen yaptığınız binalarınızı sağlam depreme dayanıklı yapın, bu hepimiz için önemli" dedi. 

Yemeğe AK parti Adana Milletvekili Av. Fatoş Gürkan, Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ, AK Parti İl Başkanı Ziyaeddin Yağcı, Büyükşehir Meclis üyesi Sıtkı Polat, İl genel meclis üyesi Mustafa Çalışkan, TEDAŞ Bölge Müdürü Mahmut Dalkır, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Suat Yahşi, Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Tamer Gülcan Maden Teknik Arama (MTA) Doğu Akdeniz Bölge Müdürü Hasan Yıldız, Eski Vergi dairesi Başkanı Serdar Aksoy, Müteahhit, Mimar ve iş adamları ile çeşitli partilerin yöneticileri katıldı. 


Adana Çukurova Press


Geri Dön