23 / 04 / 2024

Muş'ta izotilşe sayesinde 28 dairelik bina 4 torba kömürle ısıtıldı!

Muş'ta izotilşe sayesinde 28 dairelik bina 4 torba kömürle ısıtıldı!

Muş'ta bir firma tarafından kullanılmaya başlanan genleştirilmiş perlitinden elde edilen yangına dayanıklı 'izoşilte', ısı yalıtımında devrim niteliği taşıyor



Muş'ta bir firma tarafından kullanılmaya başlanan genleştirilmiş perlitinden elde edilen yangına dayanıklı 'izoşilte', ısı yalıtımında devrim niteliği taşıyor. Vali Erdoğan Bektaş, 'İzoşilte'nin ilk olarak kullanıldığı binada incelemelerde bulundu. Yeşilyurt Mahallesi'nin Adliye Lojmanları mevkiindeki her biri 170 metrekarelik 28 dairelik binada bir firma tarafından yapılan yalıtımı inceleyen Vali Bektaş, şaşkınlığını gizleyemedi.

Muş'ta bir firma tarafından kullanılmaya başlanan genleştirilmiş perlitinden elde edilen yangına dayanıklı 'izoşilte', ısı yalıtımında devrim niteliği taşıyor.

Vali Erdoğan Bektaş, 'İzoşilte'nin ilk olarak kullanıldığı binada incelemelerde bulundu. Yeşilyurt Mahallesi'nin Adliye Lojmanları mevkiindeki her biri 170 metrekarelik 28 dairelik binada bir firma tarafından yapılan yalıtımı inceleyen Vali Bektaş, şaşkınlığını gizleyemedi. 'İzoşilte' ile ilgili bilgi veren firma yetkilisi Sıdık Önel, 28 dairede bir gecede sadece 4 torba kömür kullandıklarını söyledi. Aynı ölçüde bir binada bir gecede 30 torbaya yakın kömür kullanıldığını belirten Sıdık Önel, 'Bu maddeyle altı yalıtımı birden yapıyoruz. Üretimini Muş'ta düşünüyoruz ama henüz başarabilmiş değiliz. İnşaat sektöründe çalışanlar ve mühendisler gelip bu maddeyi tanısınlar. 28 dairelik binayı 4 torba kömürle ısıttık. Bu binanın sıvasında kum ve çimento yok. Ses, su geçirmiyor ve ısı yalıtımına çok tasarruflu. Bunun metrekaresi 40 TL'ye mal oluyor' dedi.

İnşaat sektöründe çalışanları İzoşilte'yi incelemeye davet eden Vali Erdoğan Bektaş ise; 'Burada yeni bir uygulamayı beraber görüyoruz. Biz bu uygulamayı onaylamıyoruz, fakat arkadaşımızın bir kısım iddiaları var. Eğer bu malzemeyle binayı izole edilirse 28 dairelik bina bir gecede 4 torba kömürle ısıtılabileceğini iddia ediyor. Bu iddianın gerçek olup olmadığını anlamak için gelip burayı incelemek gerekir. İnşaat sektörüyle ilgilenenlerin bu iddiayı araştırmaya davet ediyorum. Eğer iddialar doğruysa uygulanması gerekiyor' diye konuştu.

'EN UCUZ ENERJİ TASARRUF EDİLEN ENERJİDİR'

Konuşmasında enerji tasarrufuna da değinen Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
'İnşaat sektöründe çok önemli gelişmeler var. Gerçekten biz enerji kaynaklarımızı dışardan döviz vererek aldığımız petrolü, elde ettiğimiz ve birçok kaynağa heba ettiğimiz elektrik enerjimizi, kömürümüzü, ormanları tüketerek elde ettiğimiz odunlarımızın önemli bir kısmını çöpe atıyoruz. İzolasyonla harcadığımız enerjinin çok altında bir maliyetle ısınmamız enerjiye harcadığımız amacı elde etmemiz mümkündür. Biz enerjiyi tasarruflu kullanmak zorundayız. En ucuz enerji tasarruf edilen enerjidir. Enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke için bu çok önemlidir. Onun için izolasyonu çok önemsiyoruz. Bu arkadaşımız Muş'ta bir yatırıma hevesli. 2 milyon TL'lik bir bütçeyle bu malzemeyi Muş'ta üretmek mümkün. Bütün sermaye sahiplerine bu arkadaşımızı tanıyan, güvenen sermaye sahiplerinin ortak olarak bu üretimi burada yapmalarını öneriyorum.'
Türkiye/NEJDET ARMAĞAN


Geri Dön