28 / 03 / 2024

Mustafa Baygan tapu harcına gelen zammı değerlendirdi!

 Mustafa Baygan tapu harcına gelen zammı değerlendirdi!

Realty World Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, tapu harcına gelen zammı değerlendirdi




Baygan, Maliye Bakanlığı’nın bütçe hedeflerini tutturmak için tapu harçlarına yaptığı binde 3 zammın piyasayı olumsuz etkileyeceğini söyledi. Baygan; ‘Ancak, emlak her durumda iyi bir yatırım aracı olduğu için aradaki bu farkı orta ve uzun vadede yatırımcısına kazandıracaktır’ dedi.

Baygan, şunları söyledi: “Hafta sonunda akaryakıt, otomotiv, alkollü içkiler yanı sıra tapu harcına yapılan vergi zamları ile ekonomi yönetimi yıllık 11 milyar lira civarında ek vergi elde etmeyi amaçlıyor. Vergi zamlarının 2012 bütçesine katkısının ise 3 milyar lira olacağı söyleniyor. Tapu harcı zammı, bütçe açığı sorununa çözüm olamaz. Aksine emlak piyasası bu durumdan olumsuz etkilenir.”

İnsanların yüksek tapu harcı nedeniyle konutlarının satışındaki gerçek bedeli saklamasıyla, kayıt dışılığın ortaya çıkacağını belirten Baygan; “Eski tapu harcı dahi yüksek bulunurken, binde 3’lük zam, gayrimenkul yatırımına yönelen kişilerin bu alımlarını bir süre ötelemelerine neden olur. Oranlar, arttırılmaktan öte düşürülürse, vatandaşlar tapu aşamasında konutların gerçek değerini beyan eder. Bu da emlak vergisi, komisyonlar gibi başka kalemlerde de artışa neden olur” diye konuştu. 

Yeni zamların 2013 yılında ödenecek vergileri de artıracağını belirten Baygan, “Vergi artışları, Eylül ayına denk geldiği için Emlak Vergisi de dahil 2013 yılında ödeyeceğimiz pek çok vergide de otomatik artış olacak” dedi.

2008 yılında, ekonomik krizle ilgili önlemler paketi çerçevesinde uygulamaya konulan tapu harcı indiriminin emlak piyasasına yaptığı desteğe de değinen Baygan, “Konut, işyeri ve diğer gayrimenkullerin alım satımlarındaki tapu harcının binde 15'ten binde 5'e düşürüldüğü dönemlerde emlak piyasasında belirgin bir canlanma meydana geldi. Artan gayrimenkul satışları ise tam anlamıyla Maliye’nin yüzünü güldürdü. Şu aşamada piyasaya hareket getirmek için yapılması gereken tapu harcı vergi zammı değil, vergi oranının düşürülmesidir. Emlak her durumda iyi bir yatırım aracı olduğu için aradaki bu farkı orta ve uzun vadede yatırımcısına kazandıracaktır” açıklamalarında bulundu.


Realty World hakkında:

Amerika Birleşik Devletleri’nde 1973’te kurulan REALTY WORLD Inc., ABD dışında bugün Meksika, Orta Amerika, Karayipler Granada Adası, Panama ve Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketidir. 1973 yılında franchise faaliyetlerine başlayan şirket, kısa sürede faaliyet gösterdiği ülkelerde gayrimenkul danışmanlığı alanının en tanınmış markalarından birisi haline gelmiştir.  Dünyadaki diğer Realty World ana franchiser'ları arasında Realty World Türkiye, pazara girdiği yıl 2005’in yanı sıra 2006 ve 2007 yıllarında 3 kez art arda en hızlı büyüyen marka ödüllerini alarak başarısını ispatladı. Türkiye genelinde 180 franchise ofisi ve bini aşkın emlak danışmanı ile faaliyet gösteren Realty World Türkiye, Eylül 2007'de Garanti Koza Grubu’na katılmanın verdiği güçle hedeflerini büyüttü ve Realty World, 2012 yılında Türkiye’nin en büyük uluslararası emlak danışmanlık şirketi olmayı hedefliyor.



Geri Dön