18 / 04 / 2024

Mustafa Bozbey imar Kanunu taslağına tepki gösterdi!

Mustafa Bozbey imar Kanunu taslağına tepki gösterdi!

Başkan Bozbey, taslağın yasalaşması halinde plan yapma ve onama yetkileri konusundaki yetki kargaşasının artarak devam edeceğini, tarım alanlarının sadece ilgili bakanlığın esas görüşüyle bile tarım dışı kullanıma açılabileceğini belirtti.




Bozbey, kanun taslağını torba yasa içinde geçirmeye hazırlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu düzenlemeyi akademik odalar, üniversiteler ve yerel yönetimlerin görüşlerini dikkate almadan, demokratik tartışmadan uzak bir şekilde hazırladığını söyledi. Bozbey, “Yereli ilgilendiren planlar hükümetin kararına bırakılmamalı” dedi.

Başkan Bozbey, taslağın yasalaşması halinde plan yapma ve onama yetkileri konusundaki yetki kargaşasının artarak devam edeceğini, tarım alanlarının sadece ilgili bakanlığın esas görüşüyle bile tarım dışı kullanıma açılabileceğini belirtti. Taslakta, kaçak ve çarpık yapılaşmanın en önemli sebeplerinden biri olan hisseli parsel satışlarını önleyecek bir hüküm bulunmadığını kaydeden Bozbey, ”Ne yazık ki bu taslak, kentsel dönüşüm ve kırsal alanları ilgilendiren konularda da imar ve planlamayla ilgili meseleleri ortadan kaldıracak bir yaklaşım ve düzenleme içermemektedir. Tarım alanları ve mera alanları bakanlığın insafına bırakılmaktadır” dedi.

Yapı denetimi konusunda Türkiye’de henüz temeli olmayan bir sistemin uygulanmak istediğini ifade Bozbey, “Taslakta yapı denetim kuruluşlarına ilave olarak batı ülkelerindeki gibi ‘teknik müşavirlik’ firmalarından bahsediliyor, ancak ülkemizde bu statüdeki proje ve denetim müellifi firmalar henüz kurulmamıştır. Taslakta, batı ülkelerinde yaygın olarak kullanılan sosyal kültürel ve sportif yapılara ilave imar hakkı verilmesi gibi bir teşvik de yer almamaktadır. Bugün ülkemizde imar ve planlama ile ilgili yirmiden fazla yetkili kurum ve kuruluş var. Çağdaş belediyecilik ve planlama anlayışına uygun bir stratejik bakış açısı ve perspektifle hazırlanmadığı görülen taslak, kurumlar arasındaki yetki kargaşasını önleme konusunda bir düzenleme getirmediği gibi, planlama konusundaki yetkileri merkezde toplayan, bazı konularda da valiliklere veren bütünlükten yoksun parçacı anlayışı da aynen devam ettirmektedir. Biz çağdaş ve planlı kentler inşası için son derece önemli gördüğümüz imar yasa taslağının yasalaşmadan önce başta üniversiteler, belediyelerimiz ve ilgili meslek kuruluşlarınca kapalı kapılar arkasında değil, geniş katılımlı ve demokratik ortamlarda bütün boyutları ile ciddi olarak tartışılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.


A Gazete


Geri Dön