18 / 04 / 2024

Mustafa Bozbey: Kentsel dönüşüm bölgeye zarar verdi!

Mustafa Bozbey: Kentsel dönüşüm bölgeye zarar verdi!

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentsel dönüşüm projelerinin bölgeye zarar verdiğini söyledi.



Kentsel dönüşüm projelerinin bölgeye zarar verdiğini ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "19 Mayıs Mahallesi’nde yapı yoğunluğu arttırılmış, dolayısıyla genel tasarım ilkeleri bozularak trafik, otopark ve gürültü gibi meseleler ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda Batıkent planı dahilinde yapı bütünlüğü bozulmuştur. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 0.50 emsal artışı içerikli plan değişiklikleriyle 6306 sayılı kanuna dayanan yetkilerin seyrini değiştirmektedir. Riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50’ye kadar emsal artışı yapılabilir plan notu ilavesi ile ilçe yönetiminin görüşünü almadan uygulama imar planı onaylanıyor. İlçe belediyesi yok sayılıyor. Ada bazında olunmayacak deniyor. Parsel bazında gerçekleştiriliyor" dedi.


Başkan Bozbey, "Verilen yetkide öncelik, riskli yapı olmasıdır. Bunun akabinde ada bazında çözümlenmesi gerekmektedir. Fakat Büyükşehir Belediyesi bu sınırı parsel boyutuna taşımıştır. Ortaya çıkan 0.50 üstü emsal artışlarına karşı dava açan ilgili meslek kuruluşlarının mahkemeden elde ettiği iptal kararını, Büyükşehir Meclisi’nde birkaç ilave plan notu ile ört bas etmiştir. Yeni yapılan yerlerin yüzde 70’ine riskli yapı denetimi yapılmadan emsal artışı uygulanmıştır. Bütün Bursa’ya göre Nilüfer’de plan değişikliğinin oranı yüzde 90’dır. Bu sayı 156 siteye ulaşmıştır. Ancak devamının da geleceği görünüyor. Kentsel dönüşüm aslında Osmangazi ve Yıldırım gibi 60 sene önce yapılarla dolu bölgelerde yapılmalı" diye konuştu.


Bozbey, Nilüfer’in Bursa’daki diğer ilçelere göre daha genç ve nitelikli bir yapı stokuna sahip olduğunu söyledi. Bozbey, “Büyükşehir Belediyesi tarafından Nilüfer bir şantiye alanına dönüştürüldü. 5 katlı yerleşim bölgelerinde 9-14 katlı binalar yükselmekte, daire sayıları iki katına çıkmaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Dikey yapılardan uzak durun. Yatay yapılara önem verin’ demesine rağmen, tam tersine Nilüfer’de dikine binalar yükseliyor. Önümüzdeki süreçte ulaşım, otopark, altyapı yetersizliklerinin baş göstermesiyle göz kamaştırıcı Nilüfer, terk edilmek istenen bir yere dönüşecektir. BUSKİ şu anda kara kara düşünüyor. ’Ataevler Mahallesi’nde 4 sene önce alt yapıyı yenilemiştim. Şimdi tamamına nasıl gireceğim? Ben oraya su veremem’ diyor. Göreve geldiğimizde bölge 108 bin nüfusa sahipti. Çamlıca, Kültür, Üçevler ve Demirci mahalleleri yeni yapılanma bölgesidir” dedi.


Milliyet 


Geri Dön