18 / 04 / 2024

Mustafa Bozbey: Kentsel dönüşüm planlı yapılmalı!

Mustafa Bozbey: Kentsel dönüşüm planlı yapılmalı!

NİLÜFER Belediyesi, kentsel yenileme için stratejisini belirledi. Katılımcı ve demokratik süreçler, Nilüfer Belediyesi'nin hayata geçirdiği birçok projede olduğu gibi kentsel yenilemede de etkin yer alacak.



NİLÜFER Belediyesi, 2015 yılı gündeminin en ağırlıklı konulardan biri olan kentsel yenileme için stratejisini belirledi. Katılımcı ve demokratik süreçler, Nilüfer Belediyesi'nin hayata geçirdiği birçok projede olduğu gibi kentsel yenilemede de etkin yer alacak. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentsel yenilemede vatandasın ve mahalle komitelerinin karar süreçlerine dâhil edileceğini söyledi. 


ÇAĞDAŞ YAŞAM ALANLARI OLUŞTURULACAK 

Bozbey, "Planlı ve çağdaş yerleşim alanları oluşturarak, kentsel yenilemede Türkiye'de model olacağız. Uygulama sonucunda gülümseyen bir Nilüferli ve gülümseyen bir bölge oluşturmanın da tanımını hep birlikte yapmış olacağız. Hem planlamada hem diğer konularda vatandasın da içinde olduğu bir anlayışla bu bölgede yaşanabilir mekânların oluşturulmasını hep birlikte sağlayacağımızı umut ediyorum. Bu uygulamada vatandaş kazanmalı, kamu kazanmalı ve tabi ki yatırımcı da kazanmalıdır. Biz bu üçünün de kazandığı bir planlama bölgesi hedefliyoruz. Yoksa birilerinin kazanıp birilerinin kaybedeceği yöntemle o mahallelerde dönüşüm beklenemez" diye konuştu. 


Vahdet Gazetesi




Haber Milliyet Bursa Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Katılımcı süreçle, planlı ve çağdaş yerleşim alanları oluşturarak kentsel yenilemede Türkiye'ye model olacaklarını ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Burada vatandaş, kamu ve yatırımcı kazanmalıdır" dedi.


Kentsel dönüşüm için stratejisini belirleyen Nilüfer Belediyesi, katılımcı ve demokratik süreçlerle yenilemede etkin bir şekilde yer alacak. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentsel yenilemede vatandaşın ve mahalle komitelerinin karar süreçlerine dahil edileceğini belirtti. Uygulama sonucunda gülümseyen bir Nilüferli ve gülümseyen bir bölge oluşturacaklarını belirten Başkan Bozbey, şöyle devam etti: 'Herkes kazanmalıdır' "Hem planlamada hem diğer konularda vatandaşın da içinde olduğu bir anlayışla bu bölgede yaşanabilir mekânların oluşturulmasını hep birlikte sağlayacağımızı umut ediyorum. Bu uygulamada vatandaş kazanmalı, kamu kazanmalı ve tabi ki yatırımcı da kazanmalıdır. Yoksa birilerinin kazanıp birilerinin kaybedeceği yöntemle o mahallelerde dönüşüm beklenemez." Çeşitli platformlarda kentsel yenileme stratejilerini anlatan Mustafa Bozbey, "İnsanları alışık olduğu yaşam kültüründen çok katlı lüks site içerisine alırsanız belki mutlu olmayacaklar. Önce insanların ne istediğine bakacaksınız" dedi. 


Sürdürülebilir planlama 

Nilüfer Belediyesi'nin kentsel yenileme çalışmasının Türkiye'ye örnek olacağını söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, şöyle konuştu: "Politikamız doğrultusunda oluşturulan Kentsel Gelişim Stratejisi'nde, Nilüferlilerin sağlıklı, kaliteli, çağdaş standartlarda bir yaşam sürdürebilmesi, yaşayanların haklarını ön plana alan belediyecilik hizmetlerini sunma hedefi bulunmaktadır. Kentsel gelişim hedeflerimizde Nilüfer'in katılımcı ve sürdürülebilir planlama anlayışıyla, yaşanabilir, sağlıklı ve güvenli bir kent olmasını, katılımcı, demokratik, sürdürülebilir kentsel yenileme ve tasarım projelerinin uygulanmasını sağlamak var. Kentsel gelişmeyi toplumsal, ekonomik ve mekânsal olarak yeniden ele aldık ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için canlandırma, sağlıklaştırma çalışmaları yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi için, kent içinde kaçak yapılaşma alanlarıyla ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan riskli alanların, olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden yapılandırılması için var gücümüzle çalışıyoruz." 


Kat artışına izin yok 

Bazı mahallerden kentsel yenileme çalışmaları kapsamında kat artışı taleplerinin geldiğini belirten Bozbey, kat artışının mahallelerde yoğunluğu artıracağına dikkat çekerek, "Yoğunluk artırarak bir yenileme yaparsanız o kenti yaşanmaz hale getirirsiniz. Nüfus artıracak bir dönüşüm kenti kirletir. Böyle bir dönüşümü kabul etmiyoruz" diyerek bu konudaki net tavrına vurgu yaptı. 


Sağlıklı alanlar oluşturulacak

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Ataevler Mahallesi sakinleriyle de kentsel yenilemeyi masaya yatırdı. Amaçlarının bölge halkının geleceğini korumak olduğunu kaydeden Bozbey, "Yüksek gerilimlerden meydana gelen elektro manyetik etkiler bölge halkının sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu bölgede 99 yılı öncesi yapılan yapıların tamamını inceledik. Bir an önce kentsel yenileme çalışmasına başlamalıyız. Birlikte yapacağımız planla sağlıklı alanlar oluşturmak istiyoruz" dedi. Proje hakkında da sunum üzerinden bilgiler veren Başkan Mustafa Bozbey, şöyle devam etti: "Yaklaşık 20 bin kişinin yaşadığı bölgede çok sayıda 1999 öncesi yapılan bina var. Bölgede yapılan deprem analizlerine göre, binaların yüzde 16'sı güvenli, 84'ü risk taşımakta. Yaptığımız çalışmalar sonucu kentsel yenileme kapsamında değerlendirilecek bina sayısı 337, bağımsız bölüm sayısı 6876'dır. Yüksek gerilim hatlarının yeraltına alınması için yıllardır mücadele ediyoruz. Şu anda alınması gibi durum yok."


Verdiğimiz emek boşa gitmeyecek

Kentsel sorunların çözümü için Mahalle Komiteleri'yle çalışma başlatan Nilüfer Belediyesi, Esenlepe Mahallesi ve Ataevler sakinleriyle bir araya gelerek "Kentsel Yenilemede Arayışlar" toplantısında mahallelinin görüş ve önerilerine kulak verdi. Vatandaşların "Ben ne alacağım?" kaygısı içerisinde olduklarını söyleyen Başkan Bozbey, "Biz bir yola çıkıyoruz. Bu yolculukta herkes taşın altına elini koyacak. 'Biz yaptık, siz de kabul edeceksiniz' diyenlerden değiliz. Onun için yola çıkışımızı sizinle paylaşmak için toplandık. Kimsenin aklına 'Bizim emeklerimiz boşa gidecek' diye bir şey gelmesin" dedi. Mudanya Yolu-Tuna Caddesi ve Gökkuşağı Konutları sınırlarında kalan toplam 60 bin 330 metrekare alanda yapılması planlanan kentsel yenileme çalışması, Esentepe Mahalle Komitesiyle mahalle sakinlerinin yapacakları toplantılar sonucunda alınacak ortak kararla hayata geçirilecek. 



Milliyet Bursa



Geri Dön