25 / 04 / 2024

Mustafa Bozbey: Kentsel dönüşümde asbest kurbanı olmayalım!

Mustafa Bozbey: Kentsel dönüşümde asbest kurbanı olmayalım!

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalarda asbest kullanıldığını tahmin ettiklerini söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Büyük bir sıkıntı var, bu konuda mecliste karar almalıyız." dedi.



Nilüfer Belediyesi Meclisi toplantısı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey başkanlığında yapıldı. Toplantıda kentsel yenileme ile birlikte artan bina yıkımları sırasında ortaya çıkabilecek asbest riski ele alındı. 


 Asbest söküm uzmanı Utku Önen, Belediye Meclis toplantısında asbestin türleri, karşılaşılan malzeme ve işler ile ilgili sunum yaptı.Önen asbestin sağlığa  ve çevreye olumsuz etkilerine dikkat çekti.


Asbestli binanın nasıl yıkılacağını anlatan Önen, yıkılacak binada, asbestli maddeden üretilen yalıtım ve kaplama malzemesinin varlığı tespit edilmişse, yıkımın yönetmeliğe uygun olarak asbest söküm uzmanı nezaretinde ve asbest söküm çalışanları tarafından yapılması gerektiğine vurgu yaptı.


Asbestin insan sağlığı ve çevreye zararlı olduğunu söyleyen Mustafa Bozbey, "Şu anda kentsel yenileme kapsamında çok sayıda bina yıkılıyor. Bu binalarda asbestli ürünlerin kullanıldığını tahmin ediyoruz. Yıkılmakta olan yapıların hemen hemen hepsinde asbest mevcut. Bu binalarda bulunan asbest toz bulutu halinde havaya yayılıyor, çevreden geçen insanlar da bunu soluyor. Büyük bir sıkıntı var, bu konuda mecliste karar almalıyız. Yılanım ne şekilde yapılması gerektiği uzman kurumlar tarafından takip edilmeli" şeklinde açıklamalarda bulundu.


A Gazete


Geri Dön