19 / 04 / 2024

Mustafa Demir Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yatırım çağrısı yaptı!

Mustafa Demir Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yatırım çağrısı yaptı!

Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne, Google Ideas Şirketi'nin CEO'su Jared Cohen'e ev sahipliği yaparak katkıda bulunan Fatih Belediyesi, iş dünyasını bölgenin yatırım fırsatlarıyla ilgili bilgilendirdi.



Capital ve Ekonomist Dergileri tarafından dördüncü kez düzenlenen "Uludağ Ekonomi Zirvesi" başladı. Zirveye, Google Ideas Şirketi'nin CEO'su Jared Cohen'e ev sahipliği yaparak katkıda bulunan Fatih Belediyesi, iş dünyasını bölgenin yatırım fırsatlarıyla ilgili bilgilendirdi. 


Her yıl 10 milyon kişinin ziyaret ettiği İstanbul'da turistlerin ilk adresi. On binlerce tarihi esere ev sahipliği yapan Yarımada'yı yılda 8 milyonu aşkın yabancı turist geziyor. Gece nüfusu 430 bin olan Yarımada'nın ticari hacminden dolayı gündüz nüfusu da 2 milyona kadar yükseliyor.En kıymetli hazinelerinden biri olan Kapalıçarşı ise, adeta dünyanın da göz bebeği... Tüm bu değerleriyle Tarihi Yarımada, genel olarak İstanbul turizminin gelişmesi anlamında da, önemli bir rol üstleniyor" diye konuştu. 


"Bu tarihi emaneti değerini koruyan bir sistemle geleceğe taşıyacağız" 11 yıldır dünyanın çok sayıda Kenti'ni inceleyerek, şehir uzmanlarıyla, akademisyenlerle tartışarak bir Eminönü Bölgesi için bir "Dönüşüm Projesi Modeli" geliştirdiklerini belirten Mustafa Demir, bu model arayışlarında; hem mevcut tarihin ve değerin korunup kollanmasını, hem yoğunluğun azaltılması ve çarpık yapılaşmaya son verilmesi suretiyle Şehrin kazanmasını temel hedef olarak ele aldıklarını belirtti. 


"Bölge cazibe merkezi haline dönüşecek" 


Fatih Belediyesi'nin öncülüğünde gerçekleştirilecek Yerel Yönetim düzenlemeleriyle, Tarihi Yarımada'daki mevcut tarihi hanların restore edilerek turizm tesisine dönüşümüne, tarihi özelliği olmayan ancak eski imar planlarına uygun olarak yapılaşmış çarpık binaların ise yıkılarak yeni imar planları doğrultusunda yeniden inşa edilmesi koşuluyla pansiyon, restaurant, işletmesine dönüşümüne olanak sağlanacağına dikkat çeken Mustafa Demir "Böylece Tarihi Yarımada, barındırdığı tarihsel, sosyal, konumsal ve yapısal özelliklerinden kaynaklanan avantajlarının değerlendirilmesiyle, bu avantajlarının tüm Bölgeye yayılmasıyla bir cazibe merkezi haline dönüşecek" dedi. 


Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in, "Eminönü Bölgesi'nin Örnek Dönüşüm Modeli"yle ilgili verdiği diğer bilgiler ise şöyle: Geçtiğimiz hafta bugün Belediye Meclisimiz tarafından da onaylanan Dönüşüm Modelimiz, hem bölgedeki tarihi eserleri koruyarak gelecek kuşaklara taşınmasını sağlarken hem de geçmişte yapılanan çarpık binaların günümüz imar planlarına uygun olarak yenilenmesini sağlayacak *Tarihi Yarımada'da binaların birçoğu tarihi ve eski. Bu binaları geleceğe taşıyacak bir fonksiyon verilemezse, aslında Şehrin genleri sayılan bu binalar geleceğe taşmamadan kaybolabilir. Bölge öte yandan eski imar planlarına uygun olarak yapılmış birçok çarpık yapıyı da barındırıyor. 

*Tüm bu dezavantajlarına karşın, Bölge'nin önemli bir turizm ve ticaret merkezi olması, dönüşümün sağlanmasında da Bölge'ye önemli fırsatlar sunuyor. 

*Ancak bu turizm değeri şu ana kadar maalesef Bölge'nin sadece belli bir alanına sıkışmış durumda. 

Bir sokak yapılan yatırımlarla çok parlak bir yapıya kavuşmuşken, hemen arkasındaki sokak çöküntü içerisinde. 

*Öte yandan mevcut otel, pansiyon gibi oda kapasitelerindeki yetersizlik nedeniyle de Bölge maalesef geceleri terk edilmiş bir görüntüye sahip oluyor. 

*İşte bu adaletsiz ve asimetrik yapıyı ortadan kaldırarak, potansiyel değeri Eminönü Bölgesi'nin tümüne yayarak, Dönüşümü Kamu kaynağına ihtiyaç duymadan gerçekleştirebileceğiz. 


Son An


Geri Dön