19 / 04 / 2024

Mustafa İssi: Kentsel dönüşüm Türkiye için bir fırsat!

Mustafa İssi: Kentsel dönüşüm Türkiye için bir fırsat!

Kentsel dönüşümün entegre bir yaklaşımla bölgeyi, alt ve üstyapıyı kapsayacak şekilde bütüncül olarak ele alınması gerektiğini söyleyen Antalya TSO Yönetim Kurulu Üyesi İssi, sivil toplum kuruluşu kapsamında örgütlenilmesi gerekir dedi...



'Kentsel dönüşüm Türkiye için bir fırsat' 

Kentsel dönüşümün entegre bir yaklaşımla bölgeyi, alt ve üstyapıyı kapsayacak şekilde bütüncül olarak ele alınması gerektiğini söyleyen Antalya TSO Yönetim Kurulu Üyesi İssi, sivil toplum kuruluşu kapsamında örgütlenilmesi gerekir dedi. 


Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 32.Grup (Konut ve işyeri yapı kooperatifleri) Meslek Komitesi öncülüğünde "Yapı Kooperatifçiliği" ve Kentsel Dönüşüm" konulu bir seminer düzenlendi. 

Seminere; ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İssi, Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir ve Kurumlar Vergileri Müdürü Şinasi Çulha, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü Şehir Plancısı Rıza Alver, Yapım-2 Şube Müdürlüğü Makina Teknikeri İsmet Tan, ATSO Meclis ve Meslek Komitesi üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İssi,şunları söyledi: "Ekonomik amaçlı işbirliği olarak kabul edilen kooperatifler, toplumsal yararlarının yanında ortaklar ve ülkelerin ekonomik hayatında önemli roller üstlenen, küçük birikimleri büyük işletmeye dönüştüren önemli bir modeldir. 


Toplu Konut İdaresi'nin hayata geçirdiği ve devam eden birçok projesiyle inşaat alanında pay sahibi olmasıyla yapı kooperatiflerinin çoğu kapandı. İlimizde de son beş yıl içerisinde 1117 yapı kooperatifinin kapandı, buna karşın 34 yapı kooperatifi açıldı. Bugün itibariyle Antalya'da toplam 488 yapı kooperatifinin bulunuyor. Kooperatifleşmede öne çıkan ülkeler ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve Japonya olarak görülüyor. 


Ekonomik gelişmişlik sıralamasında da önde olan bu ülkelerin, kooperatifçilik konusunda da önde olmalarının, kooperatifçilik sisteminin sanılanın aksine gelişmiş pazar ekonomilerinde daha fazla yer bulduğunu gösteriyor." "Kentsel Dönüşüm" konusuna da değinen İssi, şöyle konuştu: "Kentsel dönüşüm Türkiye ve Antalya açısından kaçırılmaması gereken bir fırsattır. Kentsel dönüşümün bina bazında değil, entegre bir yaklaşımla bölgeyi, alt ve üstyapıyı kapsayacak şekilde bütüncül olarak ele alınması gerekmektedir. Dönüşüm projelerinin örgütlenmesi; tüm hak sahiplerinin katıldığı ve etkin rol aldığı bir ekent ortaklığı' çatısı altında olması ve bu çatının bir sivil toplum kuruluşu kapsamında örgütlenmesi gerekmektedir. Daha açık ifade etmek gerekirse, kurgulanacak kent ortaklığının temel elemanlarını eözel sektör, kamu sektörü ve yerel unsurlar' oluşturmalıdır. 


Yani buradaki paydaşlar yerel yönetimler, merkezi hükümet, konut sahipleri ve kooperatif üst birliklerinden oluşmalıdır. Yapı kooperatifçilerinin sorunlarının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığıyla hükümet nezdinde de dile getirilmesi için girişimlerde bulunacağız." Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü Şehir Plancısı Rıza Alver de konuşmasında, 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir ve Kurumlar Vergileri Müdürü Şinasi Çulha ise, yapı kooperatiflerine uygulanan kurumlar ve katma değer vergisi hakkında ayrıntılı bilgiler aktardı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapım-2 Şube Müdürlüğü Makina Teknikeri İsmet Tan da, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hakkında bilgiler verdi. 


Hürses


Geri Dön