28 / 03 / 2024

Mustafa Salman: Esnaf da kentsel dönüşümden yararlanmalı!

Mustafa Salman: Esnaf da kentsel dönüşümden yararlanmalı!

Yeni Adıyaman Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Salman, Adıyaman Belediyesi tarafından düşünülen kentsel dönüşüm projesi kapsamında açıklamalarda bulundu.



Adıyaman Belediyesi tarafından düşünülen kentsel dönüşüm projesi kapsamında özellikle şehir merkezine yakın olan mahallerde yeni caddelerin açılması gerektiğini savunan Yeni Adıyaman Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Salman, yeni caddelerin hizmete açılmasıyla birlikte kira fiyatlarında düşüş yaşanacağını ifade etti. 


Adıyaman'ın şehir merkezinde işyeri kira bedellerinin yüksek olmasından ölürü serzenişte bulunan Yeni Adıyaman Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Salman. 'Adıyaman'da insan yoğunluğunun en Tazfa olduğu yer şehir merkezidir. Şehir merkezi içerisinde de Gölbaşı Caddesi, Sümer Meydanı, Gölebatmaz Caddesi, Hankçı Caddesi, Buhara Caddesi çok gözde olan yerler arasında yer aldığı için bu caddelerde kira fiyatları adeta uçmuş durumda, Bu caddelerde işyeri kiraları 30 bin ila 60 bin TL arasında değmiyor Bu rakamları aya göre hesapladığımız zaman işyerlerinin kiraları 3 bin ila 4 TL arasında değişiyor. Ulusal mağazaların şehir merkezinde hizmet vermesiyle birlikte bu kira fiyatları direk olarak yükselmiştir. Bu ulusal mağazalar dünya çapında çalıştıkları gibi açmış oldukları şubelerde çalıştırdıkları işçilerine en az asgan ücret veriyorlar. Bu işyerlerinin kar oranı yüksek olduğu için kar etmeme gibi bir durumları yoktur. Çünkü bu iş yerleri kapital olarak çalıştıktan için halkımız bu işyerlerinden borç karşılığında alış veriş yapmıyorlar. Küçük esnaf ise herhangi bir yerde bir mağaza açtığı zaman kira ücretini dahi ödeyemiyor. Bu nedenle kentsel dönüşümle birlikte şehir merkezine yakın olan yerlerde yeni işyerlerinin açılması gerekiyor. Bu şekilde şehir merkezinde bulunan işyerlerinin kira ücretlerinde düşüş yaşanacaktır. Şehir merkezimiz çok dar bir bölge üzerinde bulunduğu için çok fazla sayıda işyerleri bu alanda yoktur. Fakat alternatif bazı caddelerin kentsel dönüşüm projesi kapsamında hizmete açılmasıyla birlikte yem alternatifler onaya çıkacaktır. Satış yapamayan işyerleri haliyle zarar ediyorlar Birçok işyeri sahibi ışyennı yüksek kira ücretleri karşılığında kiraya veriyorlar. Adıyaman da yeni işyerlerinin açılmasıyla birlikte Musalla Mahallesinde, Hoca Ömer Mahallesi'nde, bu gibi mahallelerde bir düzenlemeye gidılebilinir. Şuanda esnafımız kirasını ödenmeyebilmek için çaba sarf ettiği gibi çoğu zaman borcunu, çeklerini ödeyemiyor. Hatta borcunu borçla kapatıyor" diye konuştu.


Adıyaman'da Bugün


Geri Dön