29 / 03 / 2024

Mustafa Sönmez: Son 10 yılda inşaat sektörü dış rekabete karşı korunan alanlarda gerçekleşti!

Mustafa Sönmez: Son 10 yılda inşaat sektörü dış rekabete karşı korunan alanlarda gerçekleşti!

Ekonomist Mustafa Sönmez, Türkiye'de büyümenin dış borçlanmayla gerçekleştiğini vurguladı. Son on yılda büyümenin, ağırlık olarak iç pazarda inşaat ve perakende sektörü olmak üzere, dış rekabete karşı korunan alanlarda gerçekleştiğini söyledi.



2001 yılında "dünya ekonomisinin lideri" olacakları iddiasıyla Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in İngilizce karşılıklarının baş harflerini birleştirerek BRIC ülkeleri ifadesini ortaya atan Jim O'Neill, şimdi de içinde Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye'yi işaret eden MINT ülkeleri terimini üretti ve bu sefer de demografik yapıları nedeniyle bu ülkeleri "ekonominin yeni devleri" olarak gösterdi. Öte yandan, İngiliz medya kuruluşu BBC'ye konuk olan O'Neill'ın, MINT terimi ve iddialarıyla ilgili sosyal medya üzerinden açıklanan Türkiye'ye dönük görüşler dikkat çekti. 


SÖNMEZ: BORÇ VE TÜKETİMLE BÜYÜDÜ

 Ekonomist Mustafa Sönmez ise Jim O'Neill'ın analizine katılmadığını ifade etti. "Türkiye'nin büyüme öyküsü"nün yanlış okunduğunu belirten Sönmez, cari açık problemine dikkat çekti ve Türkiye'de büyümenin dış borçlanmayla gerçekleştiğini vurguladı. Son on yılda büyümenin, ağırlık olarak iç pazarda inşaat ve perakende sektörü olmak üzere, dış rekabete karşı korunan alanlarda gerçekleştiğini belirten Sönmez, "Sanayi işgücü artmadı. Tersine hizmet ve düşük kaliteli sektörlerde işgücü artışı yaşandı." tespitini yaptı. 


YILDIZOĞLU: PARA İYİ KULLANILMADI

Cumhuriyet gazetesi yazarı Ergin Yıldızoğlu da konuyla ilgili olarak, "Oradaki 'en büyük ekonomi' tanımını da doğru bulmuyorum. BRIC ekonomilerinde para girişiyle beraber ciddi bir büyüme geldi. Bunun sınırına ulaşılmış durumda. 

Alınan parayla yeni yatırımlara yönelinse, yeni fabrikalar açılsa, ekonomi derinleştirilse, ekonominin ihracat kapasitesi artsa farklı bir resim ortaya çıkar." diyerek, "Ama gelen para Türkiye'de olduğu gibi tüketime, ithalata ve inşaata yatırılırsa imalat sanayisinden, ihracat kapasitesi yaratmaktan ziyade, borçlanma ve cari açık problemi oluşuyor zaman içinde." uyarısını yaptı. 


YEŞİLOĞLU: İŞGÜCÜ SORUNLU 

Ekonomist Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu da Türkiye'nin O'Neill'ın iddia ettiği potansiyeli taşımasına rağmen, yetersiz kaldığını vurguladı. TÜSİAD'ın Demografide Fırsat Penceresi adlı raporuna atıfta bulunan Yeşiloğlu, "Rapora göre 2020'de açılıp 2041 'de kapanacak olan bu fırsat penceresine göre 2041 'de yüzde 68'e yakın bir işgücüne katılım oranı olacak." dedi fakat O'Neill'in iddialarına "hayır" yanıtını vermesini de "Türkiye'de sorun işgücüne katılım değil, bu insanlarımızın iyi bir şekilde eğitilmesinde onların da aynı şekilde yetenekli kalifiye birer işgücü olarak ekonomiye kazandırılmasında." ifadeleriyle açıkladı. 


Sol Gazetesi


Geri Dön