26 / 04 / 2024

Mustafa Zengin: Bu bir çevre katliamı, sahilleri doldurmayın!

 Mustafa Zengin: Bu bir çevre katliamı, sahilleri doldurmayın!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Yenikapı ve Maltepe sahillerini doldurma çalışmaları konuşulurken, Maltepe belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa zengin, bunun bir çevre katliamı olduğunu ve Değirmendere'deki son gibi olur sözleri ile tepkisini gösterdi



1999 depreminde Değirmendere’deki yerleşim alanlarının deniz tarafından yutulduğuna dikkat çeken Zengin, “İstanbul’daki sahil dolgu alanları da aynı tehlikeyle karşı karşıya” dedi



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avrupa ve Asya yakalarında bazı sahil bölgelerinde denizi toprakla doldurarak yeni kültür merkezleri ve Kazlıçeşme tarzı yeni miting alanları oluşturma konusunda çalışmalarına hız verdi.


Bu bir çevre katliamı


Sahilinde dolgu çalışması yapılan ilçelerden biri Maltepe. Burada yeni etkinlik ve yapılaşma alanları oluşturmak amacıyla 2011'de ön izin alındı. Yenikapı ve Maltepe'de denize dolgu yapılması için geçen Ocak ayında ihale yapıldı. Büyükşehir Belediye Meclisi de ikinci izinle denize dolgu yapma yetkisi verdi. 1 milyon m2'lik alana 2 milyon kamyonluk toprak dolgu yapılması hedefleniyor.


Marina, tekne barınağı ve etkinlik alanı olarak kullanılacak yeni alanın oluşturulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan da plan yapma izininin alındığı belirtiliyor.


İstanbul Büyükşehir Belediye'sinin sahillerde denizi doldurma ile ilgili faaliyetine ilk tepki Anadolu Yakası'nda sahile kıyısı bulunan Maltepe'den geldi. Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin böyle bir işlemin sahil katliamı olduğunu söyledi. 

Sahilde denizi doldurma işleminden en fazla Maltepe'nin etkilendiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Zengin, "Maltepe sahiline 1 milyon m2'lik bir alana dolgu yapılacak. Ben buraya bir saat içinde 50 kamyonun toprak döktüğünü gördüm" dedi.


Sahilde toprak döküm çalışmaları ve ortaya çıkan kirlilik nedeniyle halkın Maltepe Belediyesi'ni suçladığını, bu sahil doldurma işlemiyle hiç ilgilerinin bulunmadığını belirten Prof. Dr. Zengin, "İş tamamen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin. Zaten merkezi idareden yeterince hizmet alamıyoruz. Bir de kendi menfaatleri doğrultusunda Maltepe'de yapmaya çalıştığımız işlerimizi bu tür faaliyetlerle engellemeye çalışıyorlar. Aslında burada bir çevre katliamı yapılıyor. Kuzey Anadolu Fayı hattına 1 kilometre mesafede olan bir bölgeye nasıl dolgu yapılabilir ve buna nasıl izin verilebilir, bunu hayretle takip ediyoruz" diye konuştu.


Çok sayıda insan ölmüştü


1999 yılında meydana gelen Gölcük depremini hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Zengin, "Gölcük Değirmendere'yi hatırlayın... O depremde Gölcük Değirmendere sahilindeki konut, işyeri ve ne kadar yapılaşma varsa denize kaydı ve çok sayıda insan hayatını kaybetti. Şimdi Maltepe'de sahili dolduranlar 1 kilometre açıktaki Kuzey Anadolu Fayı'nı da mı göremiyorlar? İstanbul her geçen gün depreme bir adım daha yaklaşırken insanların hayatlarını tehlikeye atacak ve aynı zamanda açıkça bir çevre katliamı olan bu duruma nasıl sessiz kalınabiliyor?" diye sordu.


1999 tarihinde Gölcük merkezli 7.4 şiddetindeki depremde binlerce insan hayatını kaybederken Gölcük'ün Değirmendere beldesindeki sahil bandı koparak denize kaymış ve yumuşak zemin üzerindeki birçok yapılaşma denizin metrelerce altına batmıştı.



Sözcü




Geri Dön