19 / 04 / 2024

Müstakil ev emlak vergisi 2015!

Müstakil ev emlak vergisi 2015!

Türkiye sınırları içerisinde yer alan her mesken, işyeri, arsa ve araziler için mal sahipleri vergi ödemek ile mükellef oluyor. Peki, müstakil ev emlak vergisi oranı nedir? İşte müstakil ev emlak vergisi 2015..



Müstakil ev emlak vergisi 2015!

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Türkiye sınırları içerisinde yer alan her mesken, işyeri, arsa ve araziler için mal sahipleri vergi ödemek ile mükellef oluyor.


Meskenlerin emlak vergisi büyükşehirde binde 2, normal yörede binde 1 olup; kütükte mesken olarak kayıtlı tüm taşınmaz mallar için bu oranda vergi ödeniyor. Peki, müstakil ev emlak vergisi oranı nedir?


Müstakil evlerin emlak vergisi de yukarıdaki oranda hesaplanıyor. Villanın kayıtlı olan değeri üzerinden bu oranlar hesaplanıyor.


Örnek: Değeri 500 bin TL olan bir müstakil eviniz olduğunu düşünelim. Bu durumda bu ev eğer büyükşehir belediyesi sınırları içindeyse ödenecek vergi 1000 TL; eğer normal yörede ise ödenecek vergi 500 TL olarak hesaplanıyor.


Bu tutarın yarısı ilk taksit dönemi olan; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenebiliyor. Diğer yarısı ise ikinci taksit dönemi olan Kasım ayında ödeniyor.


2015 yılı emlak vergisi ödemeleri devam ediyor. İlk taksit dönemi 1 Haziran'da sona eriyor.


Emlak vergisi borçları, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyenin tahsilat veznelerine ödeniyor. Ancak taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Emlak vergisi beyannamesi verme süresi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön