29 / 03 / 2024

Müstakil ev yapmak için kredi var mı?

Müstakil ev yapmak için kredi var mı?

Arsa sahibi olup, üzerinde bina inşa etmek isteyen kimseler apartmanların yanı sıra müstakil ev yapmayı da tercih ediyor. Peki, sermayesi olmayanlar kredi kullanabilir mi? Müstakil ev yapmak için kredi var mı?



Müstakil ev yapmak için kredi var mı?

Arsa sahibi olup, üzerinde bina inşa etmek isteyen kimseler apartmanların yanı sıra müstakil ev yapmayı da tercih ediyor. Müstakil evler, etrafındaki evlere temas etmeyen ve genellikle kendine has bahçesi olan evlere deniyor.


Peki, arsası üzerinde müstakil ev yapmak isteyen kimseler bankalardan kredi kullanabilir mi? Müstakil ev yapmak için kredi var mı?


Bankalarda, yapı inşaatları için çeşitli kredi seçenekleri bulunuyor. İnşaatlarının finansmanına yönelik olarak, belirli vade ve koşullarda geri ödenmek üzere gerçek kişilere kullandırılan krediler olarak nitelendirilen inşaat kredilerinin koşulları da bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor.


Örneğin, Halkbankasında maksimum 72 ay kredi vadesi sunulurken; Ziraat Bankası'nda 120 aya kadar vade imkânı bulunuyor. İnşaat kredi örnekleri şu şekilde;


İnşaat tamamlama kredileri

Halkbank

Konut edinme ihtiyacı için, kendi başına inşaat yapan ve yaptıran kişilerin inşaatlarının finansmanına yönelik olarak, belirli vade ve koşullarda geri ödenmek üzere gerçek kişilere kullandırılan kredilerdir. Kredi kullanacak müşterinin asıl iş konusunun gayrimenkul inşaatı ve ticareti dışında olması zorunludur.

Satın alınacak konut üzerine birinci dereceden ipotek alınır. (Gerekli durumlarda en az bir kefil istenebilir.)

İnşaatın asgari %70 tamamlanma seviyesinde olması gerekir. Kullandırım tutarı en az 10.000 TL olmak üzere, belirli bir üst limit yoktur.

Maksimum kredi vadesi 72 aydır.


Ziraat Bankası

120 aya kadar vade imkânı bulunmaktadır.

İnşa hâlindeki konutun asgari %70 inşaat seviyesinde olması gerekir.

Krediye konu gayrimenkul üzerine ipotek tesis edilmekte ve ayrıca şahsi ve/veya maddi teminat alınmaktadır.


Vakıfbank

İnşaat gerçekleşme seviyeniz % 20 - % 80 aralığında ise kredinizi düşük faizli Bankomat-7/24 Kredisi şeklinde dilimler halinde kullanabilirsiniz.

İnşaatlarınız süresince, kredinizin sadece aylık faizlerini ödeyeceksiniz. İnşaatlarınız tamamlandıktan sonra ise kredi borcunuzu, üyelere pay ederek ferdileştirebilirsiniz.

Üyeleriniz, paylarına düşen kredi borç tutarlarını nakden ya da bankamızdan kullanacakları Konut Finansman Kredisi ile ödeyebilir.


Kredi kullanacak konut yapı kooperatiflerinin özellikleri


Kooperatiflerin ortalama inşaat seviyesi, %20 ile %80 arasında olmalıdır.

Kooperatif Üyeleri Konut Finansmanı kapsamında değerlendirilebilmeleri için gerekli şartları sağlamalıdır.

Kooperatif inşaatları, belediye sınırları içerisinde olmalıdır.

Arsa üzerinde kooperatif adına kat irtifakı tesisi sağlanmış olmalıdır.


*İnşaat kredi koşulları bankalar tarafından değiştirilebilir.



Bitmemiş eve konut kredisi verilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön