23 / 04 / 2024

Müstakil tapu nasıl alınır?

Müstakil tapu nasıl alınır?

Taşınmaz malların mülkiyet durumunu gösteren tapular hak sahibi sayısına göre "müstakil" olabildiği gibi, "hisseli" de olabiliyor. Peki, müstakil tapu nedir? Müstakil tapu nereden nasıl alınır?



Müstakil tapu nasıl alınır?

Taşınmaz malların mülkiyet durumunu gösteren tapular hak sahibi sayısına göre "müstakil" olabildiği gibi, "hisseli" de olabiliyor.


Müstakil tapu, tek bir kişinin bir gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumunu gösteren bir belgeye deniyor. 


Bu tapu türü, kadastral sınırların belli olduğu bir arsa veya taşınmaz üzerinde, tek bir kişiye aitlik olduğunu gösteriyor.


Hisseli tapu ise; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazar ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. 


Hisseli tapunun müstakil tapuya çevrilmesi bazı şartlar gerekiyor ve bu işlem zor bir süreç olarak ilerliyor. Peki, müstakil tapu nasıl alınır?


Müstakil tapu için; yapılması gereken şey tapu kaydının dikkatlice incelenmesi ve sonrasında da taşınmazın inşaatında bir imar sorununun olup olmadığı, ruhsatlı ve ruhsata uygun olarak yapılıp yapılmadığının belediyeden kontrol edilmesidir.


Taşınmazın imara uygun ve ruhsatlı olduğu durumlarda belediye ayırma işleminin olabilirliğine onay verdikten sonra taşınmazın bölünme işlemleri yapılır ve müstakil tapuya çevrilebiliyor. 


Ancak bunun için taşınmazın tüm hissedarlarının onayının olması gerekiyor.


Müstakil tapu hisseli tapuya nasıl çevrilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön