19 / 04 / 2024

Müstakil tapu ne demektir?

Müstakil tapu ne demektir?

Müstakil tapu ne demektir? Müstakil tapu nasıl ve nereden alınır? Müstakil tapu ile hisseli tapu arasındaki fark nedir? Müstakil tapu konusu hakkında merak ettiklerinizi detaylı olarak haberimizin devamında bulabilirsiniz..



Müstakil tapu ne demektir?


Müstakil yani bağımsız tapu, bir tek kişiye ait olan ve sınırları, yeri kadastral paftalarda belirtilen hissedarları olmayan tapu olarak karşımıza çıkıyor. Müstakil tapu sahibinin gerçek kişi olmalarının yanında söz konusu kişinin gerçek kişi olması zorunluluğu da bulunmuyor. Özel ve tüzel kişiler, şirket veya kamu kurum kuruluşları da müstakil tapuya sahip olabiliyor.


Müstakil tapunun hisseli tapudan farkına gelirsek; hisseli tapu; Bir gayrimenkuldeki ortakların sayısını ve hisse oranlarını gösteren tapu olduğundan tapu bağımsız olmuyor. Hisseli arsa tapularında kişilerin toplam arsa içindeki yerleri tapu kayıtlarında görümüyor ancak ortaklar kendi aralarında bu ayrımı anlaşarak yapıyorlar. Tapu üzerinde bu ayrımlar tapu üzerinde belirtilmiyor.


Hisseli tapu müstakil tapuya nasıl çevrilir?


Tüm hissedarların onayı olduğu takdirde taşınmazın imara uygun ve ruhsatlı olduğu durumlarda belediye ayırma işlemine onay veriyor. Daha sonra taşınmazın bölünme işlemi gerçekleştiriliyor. Burada önem arz eden nokta taşınmazın imara uygun olması ve ruhsatında bir problem olmaması olarak karşımıza çıkıyor.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön