24 / 04 / 2024

Müştemilat ruhsata tabi midir?

Müştemilat ruhsata tabi midir?

Müştemilat, evden ayrı inşa edilen depo, ardiye, kömürlük, avlu, ahır, bahçe, balkon, taraça gibi yerlere deniyor. Peki müştemilat nasıl yapılır? Müştemilat ruhsata tabi midir? İşte yanıtı..



Müştemilat ruhsata tabi midir?

Müştemilat, evden ayrı inşa edilen depo, ardiye, kömürlük, avlu, ahır, bahçe, balkon, taraça gibi yerlere deniyor. Eklenti anlamını taşıyan müştemilat, ana binaya yapılan ayrı bir işlevi bulunan bölüm, yapı veya eklentileri ifade ediyor.


Müştemilat nasıl yapılır?

Madde 53 - Binaların müştemilat kısımları mümkün ise binanın bodrumunda, aksi halde bahçede tertiplenir. 4 tarafı yol ile çevrili istisnai parseller dışında esas binaların yol tarafındaki cephe hatlarına tecavüz eden müştemilat binası yapılamaz. Bu gibi istisnai parsellerde müştemilat binalarının yapılacağı yeri tayine Belediye yetkilidir.


Müştemilat binalarının:

1. Dar kenarı (4.00) m. den en yüksek noktasının tabii zeminden yüksekliği (2.50) m. den fazla olamaz.


2. (Değişik alt bent:RG-1/6/2013-28664) Binaya bitişik oldukları takdirde, komşu parsel sınırına, aksi halde binaya ve ayrıca komşu parsel sınırına uzaklıkları 18 inci maddede belirtilen miktarlardan az olamaz.


3. Yapı cinsleri ahşap olamaz


4. Parsel durumu müsait olduğu takdirde esas binanın inşaasından önce de yapılması mümkündür.


5. Kapıcı dairesi, garaj, odunluk ,kömürlük, depo, mutfak, çamaşırhane ve benzeri hizmetler için olup, maksadı dışında kullanılamaz.


Müştemilat ruhsatı..

İmar Kanunu 21. maddesine göre (İmar Kanunundaki istisnalar haricinde; örneğin İmar Kanunu 27. maddedeki belediye ve mücavir alan dışındaki yerler gibi) müştemilat ruhsata tabidir. 


Ruhsata tabi olan bir yapının ruhsatsız veya mevzuattan kaynaklanan diğer izinlerin alınmadan yapılması durumunda İmar Kanunu 32. madde de yer alan idari yaptırımların uygulanması ( İdari para cezası ve ruhsatsız veya ruhsata uygun olmayan yapının yıktırılması gibi) yaptırımları söz konusu olabilecektir. 


İlgili idarece İmar Kanunu 32. ve 42. maddeler uyarınca idari para cezası verilebilir ve ruhsatsız yapı yıktırılabilir.




Geri Dön