25 / 04 / 2024

Müşterek arazide yer tespiti!

Müşterek arazide yer tespiti!

Müşterek mülkiyette kanunen herkes taşınmazın her köşesine, her yerine ortak oluyor. Peki, müşterek tapulu arazi üzerinde yer tespiti yapılabilir mi? Müşterek arazide yer tespiti nasıl yapılır?



Müşterek arazide yer tespiti!

Müşterek mülkiyet, birden çok kişinin, fiilen bölüşmedikleri belirli paylar oranında bir taşınmaz mala birlikte sahip olmaları durumunu olarak ifade ediliyor. 


Söz konusu müşterek mülkiyet ya kanundan ya da hukuki işlemlerden doğabiliyor. Müşterek tapu ise, müşterek mülkiyet hakkını gösteren tapu belgesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki müşterek tapulu arazi paylaşımı nasıl yapılır? Müşterek arazide yer tespiti nasıl yapılır? 


Müşterek arazide yer tespiti..

Müşterek mülkiyet ile sahip olunan arazilerde her bir hissedara isabet eden yerin gösterilmesi imkanı olmayıp; Kadastro görevlileri ancak ilgili taşınmazın sadece dış sınırlarını gösterebiliyor. 


Taşınmazın içine girerek hisse ölçümü yapılamıyor. Bu nedenle müşterek tapulu arazi veya arsada hiçbir hissedar istediği zaman istediği gibi “şurası benimdir” diyemiyor. Kanunen herkes taşınmazın her köşesine, her yerine ortak oluyor. 


Ancak müşterek tapuya sahip olan hissedarlar noterden anlaşma yaparak kullanım yerlerini belirleyebilir ve bu anlaşmayı tapuya da şerh ettirebilirler. Böyle bir şerh varsa hissedarların kullanım yerleri de ölçülebilir.


Müşterek mülkiyette  Emlak  vergisi nasıl ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön