19 / 04 / 2024

Müşterek ipotek fekki!

Müşterek ipotek fekki!

Müşterek ipotek işleminde, farklı kişilere ait farklı taşınmazlar aynı borç için, aynı miktar üzerinden ama farklı derecelerle ipotek edilebiliyor. Peki müşterek ipotek fekki nasıl olur?



Müşterek ipotek fekki!

Borcun değerini tek bir gayrimenkul karşılamıyorsa birden fazla gayrimenkulün tapu kütüğü üzerinde müşterek ipotek tescil edilebiliyor.


Müşterek ipotek, birden çok taşınmazın aynı borç için ipotek edilmesi işlemine deniyor. Müşterek ipotek işleminde, farklı kişilere ait farklı taşınmazlar aynı borç için, aynı miktar üzerinden ama farklı derecelerle ipotek edilebiliyor.


Söz konusu borcun ödenmesi halinde müşterek ipotek fek edilebiliyor. Borcun ödendiğine dair bankadan yazı alınıyor. Alınan belge ile birlikte tapular üzerinde tescil edilen müşterek ipotek fekki sağlanabiliyor. Ayrıca müşterek ipoteğin kısmi terkini de mümkün olabiliyor.


Müşterek İpoteğin Kısmi Terkini


........ ilçesi, .......mahallesi, 4009 ada 3 parsel nolu, 6/186 arsa paylı 17 nolu mesken niteliğindeki bağımsız bölüm Seniha ......adına kayıtlı ve Oyak Bank lehine 2008/2949 yevmiye numarası ile ipotekli iken; İng Bank yetkilileri ( Oyak Bank unvanı Ing Bank olarak değişmiştir.) Seniha ...... adına kayıtlı taşınmazın üzerinde yer alan ipoteğin fekkini müştereken ipotekli olduğu .......mah KM 1342 sahifede, 975 ada 184 parsel 11 nolu bağımsız bölümün üzerinde yer alan ipoteğin baki kalması şartı ile talep etmiştir. İşlem Müdürlükçe 2011/3992 yevmiye numarası ile gerçekleştirilmiştir.            


İşlemde terkin incelendiğinde; terkine tabi "C" ipoteğin müşterek ipoteğini belirten düşünceler sütunundaki "C. İ. Ktepe mah. 975 ada 184 parsel 1/43 arsa paylı M blok 5. Kat 11 nolu mesken ile müşterek ipoteklidir" şeklindeki tescilin terkinin gerçekleştirilmediği,            


Yine tescile tabi ipotek ile müştereken ipotekli olan Fadıl .......adında kayıtlı ......mah KM 1342 sahifede, 975 ada 184 parsel 11 nolu bağımsız bölümün düşünceler sütununda müşterek ipoteği belirten "İ.İ " harfi ile kayıtlı bulunan açıklamanın da terkininin gerçekleştirilmediği görülmüştür.              


Tapu Sicil Tüzüğü 35. madde "Rehin Haklarına Ait Düşünceler" başlığı altında 4. fıkrada "Rehinin terkini halinde düşünceler sütunundaki rehine ilişkin belirtmeler de terkin edilir, "hükmünü amirdir.               


Yukarıda zikredilen mevzuat hükmü gereği, işlemlerde rehinin terkini halinde düşünceler sütunundaki açıklamalarının da terkininin yapılması gerektiği gibi müşterek ipoteğin kısmi terkinin, ipoteği baki kalan taşınmazların düşünceler sütunlarında da yapılması gerekmektedir.      

            

Tapu Dairesi Başkanlığınca tenkite iştirak edilmektedir.


Müşterek ipotek, taksim ve trampa işlemleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön