20 / 04 / 2024

Müşterek mülkiyette emlak vergisi nasıl ödenir?

Müşterek mülkiyette emlak vergisi nasıl ödenir?

1319 sayılı Kanun gereğince tüm taşınmaz mallar için emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, birden fazla kimsenin bir taşınmaz mala sahip olduğu müşterek mülkiyette emlak vergisi nasıl ödenir?



Müşterek mülkiyette emlak vergisi nasıl ödenir?

Müşterek mülkiyet, birden çok kişinin, fiilen bölüşmedikleri belirli paylar oranında bir taşınmaz mala birlikte sahip olmaları durumu olarak ifade ediliyor. 1319 sayılı Kanun gereğince tüm taşınmaz mallar için emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, müşterek mülkiyette emlak vergisi nasıl ödenir?


Kanun gereğince müşterek mülkiyette emlak vergisi hissedarları emlak vergisinden hisseleri oranında mükellef oluyor.


Bina vergisi

Mükellef:

Madde 3 – Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Arazi vergisi

Mükellef:

Madde 13 – Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler öder. Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. 

Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmıyan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartı ile kendilerine ret ve iade olunur. 

Müşterek tapu nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön