28 / 03 / 2024

Müşterek tapu nasıl satılır?

Müşterek tapu nasıl satılır?

Müşterek tapu, bir malı birden fazla kişinin satın alması veya miras yoluyla elde etmesi durumunda sahip olunan tapuya deniyor. Peki, müşterek tapu satışı yapılır mı? Müşterek tapu nasıl satılır?



Müşterek tapu nasıl satılır?

Müşterek mülkiyet, birden çok kişinin, fiilen bölüşmedikleri belirli paylar oranında bir taşınmaz mala birlikte sahip olmaları durumunu ifade ediyor.


Müşterek tapu, bir malı birden fazla kişinin satın alması veya miras yoluyla elde etmesi durumunda sahip olunan tapuya deniyor. Peki, müşterek tapu nasıl satılır?


Müşterek tapu satışı..

Gayrimenkul sahiplerinden herhangi biri, mülkiyetin satılması için izale-i şuyu davası açabiliyor. 


İzale-i şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi, gayrimenkulün bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile gayrimenkulün satılarak ücretin paydaşlar arasında paylaştırılması işlemine deniyor.


Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izale-i şuyu davası açmak istese, dava açılabiliyor ve mahkeme gayrimenkulün satışını yapabiliyor.


Ancak payın bir üçüncü kişiye satışı halinde diğer paydaşların öncelikle alım hakkı bulunuyor. 


Kanuni şufa hakkı olarak da bilinen ön alım hakkı; bir gayrimenkulün satılması durumunda, önceliğin verildiği hak olarak karşımıza çıkıyor. Bu hak, hissedarlık esasına göre, hissedarların birbirlerine karşı olan haklarını ifade ediyor.


Müşterek tapu nasıl ayrılır?



Geri Dön