25 / 04 / 2024

Müşterek tapuda emlak vergisi!

Müşterek tapuda emlak vergisi!

Emlak vergisi kanunu gereğince, mülkiyet türüne bakılmaksızın Türkiye 'de yer alan tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi tutuluyor. Peki, müşterek tapuda emlak vergisi nasıl ödenir?



Müşterek tapuda emlak vergisi!

Emlak vergisi kanunu gereğince, mülkiyet türüne bakılmaksızın Türkiye'de yer alan tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi tutuluyor.


Emlak vergisini, taşınmaz mala sahip olan kimseler ödüyor. Peki bir taşınmaz malın birden fazla sahibi varsa emlak vergisini kim ödüyor? Bir diğer ifade ile müşterek tapuya sahip taşınmazın emlak vergisi nasıl ödenir?


Kanun gereğince elbirliği mülkiyetinde mükellefler müşterek imzalı bir bildirim verebilecekleri gibi, münferiden de bildirim verebilirler. Paylı mülkiyet halinde ise bildirim münferiden verilir.


Bina vergisi

Mükellef:

Madde 3 – Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.

Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Arazi vergisi

Mükellef:

Madde 13 – Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler öder.

Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. 

Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmıyan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartı ile kendilerine ret ve iade olunur. 


Müşterek tapu nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön