20 / 04 / 2024

Müşteriler mescidi olmayan AVM'lerden şikayetçi!

Müşteriler mescidi olmayan AVM'lerden şikayetçi!

AVM'lere giden ve ibadetlerini de ihmal etmek istemeyen müşteriler, önemli bir hizmetin yapılmıyor olmasından dolayı şikayetçi



Alışveriş merkezleri (AVM) büyük şehirlerde yaşayanların sık ziyaret ettikleri yerler. Günlerin kısalmasıyla birlikte AVM'lere giden ve ibadetlerini de ihmal etmek istemeyen müşteriler, önemli bir hizmetin yapılmıyor olmasından dolayı şikayetçi. İstanbul'daki 63 AVM'den 30'unda mescit yok. Bazı AVM'lerin ise mescitleri kötü yerlerde.

İstanbul'da büyük bir alışveriş merkezine yoğun trafiği aşıp gelen bir aile kapalı otoparkın kapısındaki görevliye AVM'lerinde mescit olup olmadığını sormuştu. 'Yok' cevabı karşısında ya vakti çok dar olan akşam namazından vazgeçeceklerdi ya da namazı en yakın bir mescitte kılıp yeniden AVM'ye döneceklerdi. Onlar AVM'nin kapalı otoparkında arabalarından çıkardıkları seccadede namazı kılmayı tercih etti. Bazı alışveriş merkezlerinde (AVM) mescit bulunmaması özellikle günlerin kısaldığı şu günlerde ibadetlerini kaçırmak istemeyen vatandaşları zor durumda bırakıyor. AVM'ler, müşterilerinin sosyal ihtiyaçları için farklı imkanlar sunuyor. Ama genelde ibadet konusu göz ardı ediliyor. Mescit konusunda taleplerini yetkililere ileten vatandaşlar, AVM yetkililerinden "Yakında cami var, namazınızı orada kılın", "kaza edin" gibi cevaplar alıyor. İstanbul'da bulunan ve günün her saatinde yoğun olan 63 alışveriş merkezinden 30'unda mescit bulunmadığı ortaya çıktı.

Müşterilerinin ibadet ihtiyacını dikkate alan bazı işletmeler küçük de olsa hizmet sunuyor. Müşteri çekmek için her türlü fedakârlığı yapan büyük alışveriş merkezlerinde ise geniş alana rağmen ibadet yerleri bulundurulmuyor. Bazı AVM'lerdeki mescitlerin durumu ise içler acısı. Bakımsız ve kirli olan bu mescitler genelde iki üç kişinin namaz kılabileceği kadar küçük. Bazı AVM'lerde ise mescit var ancak abdest alacak bir mekan bulunmuyor.

İbadet edecek bir mekan bulunmayan Capitol AVM'nin Genel Müdürü Özkan Şenyüz, bunun sebebini 'yer sıkıntısı' olarak açıkladı. Şenyüz, "Mescit olmamasını birçok kez değerlendirdik; fakat yer olarak mağazaların depo ihtiyacını bile karşılayamıyoruz. Müşterilerimize durumumuzu izah ediyoruz, onlar da bizi anlayışla karşılıyor." dedi.

İstanbul'da mescit bulunmayan bir diğer kurum Mayadrom Akatlar AVM. İşletme Müdürü Cemşit Çağlar, alışveriş merkezlerinin küçük bir yapılanmaya sahip olduğunu belirtti. Mescidin müşteri isteğine bağlı olarak AVM'lerde yer edinebileceğini ifade eden Çağlar, alışveriş merkezlerinde mescit olmasının çok da gerekli olmadığını savundu. İstanbul'un en gözde alışveriş merkezlerinden AK Merkez yetkilileri ise AVM'lerinde şimdilik bir mescit olmadığını, fakat yeni bir yapılanma sürecinde olduklarını dile getirerek, olabileceği mesajını verdiler. Ümraniye, Bayrampaşa, Haramidere ve Maltepe şubelerinde mescit bulunmamasının sebebini sorduğumuz Carrefoursa yetkilileri, herhangi bir gerekçe belirtmek istemedi. Görüşlerine başvurduğumuz bazı AVM yetkilileri de konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Tüketiciler Birliği (TB) Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç ise AVM yetkililerinin sunduğu gerekçelerin tutarlı olmadığını söyledi. Dinç, binlerce metrekarelik bir alışveriş merkezinde bir mescit için on metrekarelik bir yerin ayrılmamasını şaşkınlıkla karşıladığını dile getirdi. Dinç, mescitlerin olmamasının sadece tüketicileri zor durumda bırakmadığını, AVM'de çalışanların da zor durumda kaldığını ifade etti.

Mescit bulunmayan AVM'ler

Carrefour Haramidere

Prestige Mall AVM

World Atlantis

Carousel AVM

Capitol AVM

Kanyon AVM

Doğuş Power Center

Carrefoursa Maltepe

Carrefoursa Ümraniye

Carrefoursa Bayrampaşa

Carrefoursa İçerenköy

Atrium AVM

Migros AVM Beylikdüzü

Capacity AVM

AK Merkez

Beş Yıldız AVM

Sunway AVM

Verde Molino AVM

Başak Park AVM

MKM AVM

Kemermall

Kule Çarşı

Mayadrom Akadlar AVM

Colony Outlet

Ömür Plaza AVM

Yayla'da Süreyyapaşa

Kuyumcukent Bazaar AVM

Mesa Studio Plaza AVM

Espri Outlet Center

Bomonti Park

Mescit bulunan AVM'ler

Hayatpark AVM 1. kat

İstanbul Outlet Park 1. kat

Kale Center AVM 1. kat

İstinye Park 1. kat

Deposite Outlet Merkezi 1. kat

Tepe Nautilist AVM 2. kat

Atırus AVM 2. kat

Cevahir AVM 2. kat

Palladium Rezidans ve AVM 3. kat

Optimum Outlet AVM 3. kat

Airport AVM 3. kat ve 4. kat

Metrocity 4. kat

Astoria AVM 4. kat

City's Nişantaşı 5. kat

Metroport AVM Bodrum 3. kat

Pendik Park Outlet Center Her katta

Akvaryum AVM Her katta

Kadir Has Çocuk Dünyası Otopark hizasında

Historia AVM Otopark hizasında

Profilo AVM Zemin

Via Port Outlet Zemin

Maxi Center Silivri Zemin

Silivri AVM Zeminde dar yer

Aymerkez

Olivium Outlet Center

Fox City

Real Beylikdüzü (bütün ihtiyaçlara yönelik bir mescidi var)

M1 Meydan AVM

Armonipark Outlet Center

Flynn AVM 1. kat
 
Sevim ŞENTÜRK/Zaman


Geri Dön