28 / 03 / 2024

Musul'da yıkılan evler yeniden inşa ediliyor!

Musul'da yıkılan evler yeniden inşa ediliyor!

Musul kent merkezinin batı yakasında yıkılan ve büyük zarar gören evler yeniden inşa ediliyor. Siviller, evlerini hükümetten yardım beklemeden kendi imkanlarıyla yeniden yapıyor.



Irak'ın Musul kent merkezindeki siviller, yaşanan yoğun çatışmalardan dolayı yıkılan evlerini hükümetten yardım beklemeden kendi imkanlarıyla inşa ediyor. 


Musul kent merkezinin batı yakasındaki birçok ev, terör örgütü DEAŞ ile Irak ordusu arasında yaşanan şiddetli çatışmalardan dolayı yıkılmış veya büyük zarar görmüş durumda. 


Evsiz kalmak istemeyen, elektrik ve suyun çok kısıtlı olduğu çadır kamplarına yerleşmeyi kabul etmeyen Musullu siviller, Irak merkezi hükümeti ve diğer uluslararası koalisyon güçlerinin yardımını beklemeden kendi imkanlarıyla yaralarını sarıyor. 


Batı yakasındaki "Musul Cedid" Mahallesi'nde doğup büyüyen Zeyid Ahmed, evinin az hasarlı olmasından dolayı mutlu olduğunu ve kendi imkanlarıyla evini inşa etmeye çalıştığını belirtti.  


Musul'da henüz çatışmalar devam ederken evini onarmaya başlayan Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DEAŞ militanları, yaklaşık iki ay önce güvenlik güçlerinin ilerleyişini önlemek için evimi bir üs olarak kullandı ve keskin nişancılar buraya yerleştirildi." ifadelerini kullandı. 


"Ailem ve üç kardeşimle evimi terk etmek zorunda kaldım." diyen Ahmed, "Evimizi boşaltıp, hemen arkada yer alan akrabamızın evine sığındık. Daha sonra keskin nişancılardan dolayı savaş uçakları hemen yanımdaki evi vurdu. Herkesin gibi bizim de evimiz hava saldırısında zarar gördü ama yıkılmadı." dedi. 


Ahmed, kendi haline şükrederek, sağ salim ailesiyle birlikte zarar görmeden bu çatışmayı atlatıklarını aktardı.


Batı yakasındaki birçok evin zarar gördüğünü, bazı ailelerin ise evlerin enkazlarından halen çıkarılamadığını hüzünlü bir şekilde dile getiren Ahmed, "Birçok komşumuz evlerinden kaçamayıp, enkaz altında kaldı. Bunları görünce halimize şükrediyoruz." diye konuştu. 


Irak merkezi hükümeti veya uluslararası yardım örgütlerinden herhangi bir destek alamadıklarını aktaran Ahmed, kendi kısıtlı bütçelerinden evlerini onarmaya çalıştıklarını kaydetti. 


Irak Başbakanı Haydar el İbadi, dün Musul kent merkezine giderek 17 Ekim'de başlayan Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonun başarılı bir şekilde sonuçlanmasından dolayı güvenlik güçlerini tebrik etmişti. 




AA


Geri Dön