19 / 04 / 2024

Muş'un tarihi eserleri korunacak

Muş'un tarihi eserleri korunacak

Muş Valisi Erdoğan Bektaş, tarihi eserlerin tahrip olduğunu ve çok fazla tarihi eser bulunmadığını şehirdeki mevcut tarihi eserlerin iyi korunması gerektiğini söyledi.



Muş Valiliği toplantı salonunda yapılan 2009 yılının 1. dönem koordinasyon kurulu toplantısında yapılan görüşmelerde tarihi eserlerin korunması konusuna geniş yer verildi. Bitlis Vakfılar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı'nın konuşması sırasında il genelinde bulunan tarihi eserler ile ilgili çok sayıda soru soran Vali Erdoğan Bektaş, il merkezinde bulunan Yıldızlı han ile Mollakent beldesi'nde bulanan Kullateyn'in (Havuzlu yapı) kurtarılması için gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.

Mollakent beldesinde bulunan Kullateyn ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Bitlis Vakfılar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, "Bulanık ilçesinin Mollakent Beldesi'nde bulunan ve 'Kullateyn' olarak bilinen havuzlu yapının projelendirilmesi için çalışmalar yaptık. Bu eseri kurtarmak için çalışma yapacağız. Burada bir yanlış noktaya varılmış. Erzurum Anıtlar Kurulu, Mollakent'te bulunan havuzlu yapı için 'mevcut yozlaşmaya uygun'dur diye bir görüş belirlemiş. Burada bizim projelendirme çalışmamız, geçmişte ne olursa olsun bu eseri geriye döndürme anlamına geliyor. Kullateyn bizim kültürümüzde çok yaygın değil ve elde tutulması gereken bir eserdir" dedi.

Yıldızlı Han içinde çalışma yaptıklarını kaydeden Erarı, "Yıldızlı Han'ın onarılıp eski haline getirilmesi için bir çalışmamız yok. Çünkü Vakfılar Genel Müdürlüğü, tarihi eserlerin önceliğine göre istimlak çalışması yaptığı için buraya ödenek ayrılması söz konusu değil. Satın alma ve kamulaştırma teklifleri genel müdürlüğümüz tarafından kabul edilmiyor şu anda. Yıldızlı Han ile ilgili olarak kamu yararı ile ilgili bir çalışma yapamıyoruz, ama satın alma işlemi yapılabilir. Yıldızlı Han' da sadece ön cephede tarihi bir yapı var ama arka kısımda hiçbir şey kalmamış. Ama buranın satın alınması konusunda hak sahiplerini memnun edecek bir rakamın ödenebileceğini tahmin ediyorum" dedi.

Sabah


Geri Dön