26 / 04 / 2024

Müteahhide ait olan boş dairelerden aidat alınır mı?

Müteahhide ait olan boş dairelerden aidat alınır mı?

Tamer Heper Posta Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde 244 Dairesi bulunan bir sitede kat maliki olan okuyucusunun "Boş ve müteahhide ait olan dairelerden aidat alınmıyor, bu doğal mı?" sorusunu cevaplıyor..



244 dairesi bulunan bir sitede kat malikiyim. 244 dairenin 196'sında fiilen oturuluyor. Ancak boş olan ve müteahhide ait olan dairelerden aidat alınmıyor. Bu doğal mı? Değil ise ne yapabiliriz? P.C. 


Okuyucuma yanıt vermek için sorunun içindeki bilgiler yeterli değildir. Buna yanıt vermek için bazı şeylerin bilinmesi şarttır, ancak bu bilgiler bende olmadığı için ihtimalleri sıralayacağım. 

Birinci ihtimal: Binalarda (sitede) kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmamıştır. 


Kat mülkiyeti mevzuatına tabi olunmadığı için bu yerde Kat Mülkiyeti Kanunu uygulanmaz. Kat mülkiyeti Kanunu'nun uygulanmadığı hallerde sitede aidat toplanmaz, yönetici olmaz, denetçi olmaz. Sitede oturanların kullandığı malzemenin parası bölüştürülür. Oturmayanlardan para istenilmez. 


Şayet durumunuz bu ise müteahhidin sahibi bulunduğu 196 daire dışında boş olan daireler için para istenilemez. 

İkinci ihtimal: Sitede kat irtifakı vardır, kat mülkiyeti yoktur. Bu durumda sitede kat mülkiyeti mevzuatının uygulanması için kullanılan daire sayısına bakılır. 


Şayet sitede bulunan bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılıyor ise bu durumda kat mülkiyeti mevzuatı uygulanır. Bu halde de müteahhide kalan boş daireler ortak gidere katılacak, gereken aidatı ödeyecektir. Sitenizde 244 daire var, bunun üçte ikisi 163 daire eder ki sizde 196 dairede oturuluyor. O halde sizde kat mülkiyeti mevzuatı uygulanır. Bu durumda müteahhit ortak gidere sahip olduğu daire sayısı kadar katılacaktır. 


Şayet 163 daireden daha az sayıda dairede oturuluyor olsaydı size birinci paragraftaki önerimi tekrarlayacaktım. 

Üçüncü ihtimal: Sizin sitede kat mülkiyeti kurulmuştur. Bu durumda kullanılan veya kullanılmayan daire sayısına bakılmaksızın herkes ortak gidere katılacaktır. 


Yukarıda anlattığım ihtimallere bakıp, müteahhidin boş dairelerinin de ortak gidere katılacağı kanaatine varacak olursanız, kendisinden bunu sulhen tahsil edemezseniz icra takibine başvuracaksınız ve belki de arkasından bir dava gerekecektir. 

Ancak elbette önce borcu bulunup bulunmadığına karar vermeniz gerekir. 


Posta


Geri Dön