26 / 04 / 2024

Müteahhit Ahmet Sakızoğlu'na 900 yıla kadar hapis cezası istendi!

Müteahhit Ahmet Sakızoğlu'na 900 yıla kadar hapis cezası istendi!

Antalya'da 'Ferrarili müteahhit' olarak bilinen ve halen firarda olan Ahmet Sakızoğlu hakkında 900 yıla kadar hapis cezası istendi.



Antalya Cumhuriyet Savcısı, proje üzerinden maket ev satarak 500 kişiyi dolandırdığı iddiasıyla yargılanan Ahmet Sakızoğlu için 900 yıla kadar hapis cezası istedi. Ferrarili Müteahhit olarak bilinen Sakızoğlu 31 Mayıs 2013'te tutuklanmış ve 14 ay sonra tutuksuz yangılanmak üzere elektronik kelepçe ve adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı. Sakızoğlu 31 Mart 2014'te Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisini fırsat bilip elektronik kelepçeyi kırıp kayıplara karışmıştı. Mahkeme aynı davada yargılanan Orhan Erdoğmuş'un da tutuklanmasına karar verdi. 


DAVADA SONA GELİNDİ 

Antalya Birinci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Tüner Çiçek, Hasan Keskin ile tutuksuz yargılanan Çağan Özdemir, Erhan Tuğrul, Orhan Erdoğmuş, Ufuk Kudağ, Ali Gököz, İsmail Erdoğmuş, ve Osman Mert Gönültaş katıldı. Mahkeme Başkanı Nihat Altuğ, duruşmanın sonuna gelindiğini belirtti. Mahkemeye mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı Ekrem Akkuş, Ahmet Sakızoğlu ve beraberindekilerin yüzlerce kişiyi nasıl dolandırdığını tek tek anlattı. Savcı, Sakızoğlu'nun liderliğin yaptığını iddia ettiği suç örgütünün arsa üzerine bina yapacağını vaat ederek vatandaşa maket daire satışı yaptığı, ev paralarının tamamını veya bir kısmını aldıktan sonra türlü bahaneler üreterek inşaata başlamadığı, mağdurlar ödedikleri paraların iadesini istediğinde ise başka arsalar üzerine yapacakları daireleri vaat ederek teslim tarihlerini ötelediğine dikkat çekti. Savcı, sanıkların "Örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve nitelikli dolandırıcılık" suçlarını işlediklerine vurgu yaptı. 


KIRMIZI BÜLTEN KARARI ÇIKTI

Sakızoğlu'nun nitelikli dolandırıcılık suçuna karıştığını ve 'Nitelikli dolandırıcılık ile örgüt kurmak' suçlarından 177 kez ayrı ayrı cezalandırılmasını talep eden Savcı sanığın 200 yıldan 900 yıla kadar hapsini istedi. Savcı ayrıca dosya kapsamında aralarında bir bankacının da bulunduğu 20 sanık hakkında ise 5 ile 35 yıl arasında hapisle cezalandırılması isterken, aynı davada yargılanan 13 sanığın ise örgüt suçundan beraatini talep etti. Duruşmada, Ahmet Sakızoğlu hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına, haklarında adli kontrol kararı verilen ve duruşmalara gelmeyerek kaçan Erol Er, Fatih Değer, Süleyman Kocaman ve Ümit Daldal'ın görüldüğü yerde tutuklanmasına karar verildi. 


ÖZEL EKİP KURULDU

Sakızoğlu'nun yakalanması için polis özel ekip kurdu. Sakızoğlu'nun izini sadece Türkiye'de değil; yurt dışında ve Türki cumhuriyetlerde de süren özel ekip, Sakızoğlu'nun kimlik değiştirerek Suriyeli göçmenlerin arasına karışıp Avrupa'ya kaçtığı şüphesini de araştırıyor. 


Sabah Akdeniz


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Sakızoğlu, Ferrari marka lüks otomobillerle verdiği pozlar nedeniyle ''Ferrarili müteahhit'' olarak tanınıyordu. Antalya'da maket üzerinden ev satarak piyasayı dolandırdığı iddiasıyla 2013 yılı Mayıs ayında düzenlenen operasyonda, Çalışkan emlak'ın sahibi Sakızoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sakızoğlu ile birlikte şirket çalışanları gözaltına alındı.


500'ün üzerinde kişiyi ev vaadiyle dolandırdığı iddiasıyla gözaltına alınan Ahmet Sakızoğlu ile şirket çalışanları hakkında 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma, kurulan örgüte üye olma ve dolandırıcılık yapmak' suçlarından Antalya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.


14 ay cezaevinde kalan Ahmet Sakızoğlu, mağduriyetleri gidereceğini söylemesi üzerine 2014 yılı Ağustos ayında tutuksuz yargılanmak üzere elektronik kelepçe takılarak serbest bırakıldı.


Sakızoğlu'nun bankalardaki blokeli paraları da mağduriyetleri gidermesi için serbest bırakıldı. Ancak para, alacaklı bankalarca tahsil edildi.


Sakızoğlu ise dolandırdığı iddia edilen kişilerin sorunlarını çözmek yerine geçen yıl 31 Mart tarihinde ülke genelinde elektrik kesintisinin yaşandığı gün elektronik kelepçeyi kırıp kayıplara karıştı. Hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkartılan Sakızoğlu, aradan geçen süreye rağmen bulunamadı.


SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI


Antalya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve toplam 20 sanığın yargılandığı davanın 31'inci duruşmasına, 2'si tutuklu 9 sanık katıldı. Duruşmada, cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını okudu. Sanıklar hakkında suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve nitelikli dolandırıcılık suçlarından dava açıldığını kaydeden savcı, liderliğini Ahmet Sakızoğlu'nun yaptığı suç örgütünün lüks araçlar kullandığı, sponsorluklar yaptığı, devlet büyükleriyle arasının iyi olduğunu gösterebilmek için şirketle ilgili toplantılara ve düğün gibi organizasyonlara vali ve belediye başkanları adına çelenk yaptırıp gönderdiği belirtti.


177 DOLANDIRICILIK EYLEMİ


Alınan ifadeler, yakalama ve tespit tutanakları, şirket kayıtları, telefon görüşme kayıtları, sözleşmeler ve tüm dosya kapsamı dikkate alındığında suç örgütünün toplam 177 dolandırıcılık eylemi gerçekleştirdiğinin anlaşıldığını, örgüt lideri Ahmet Sakızoğlu'nun nitelikli dolandırıcılık eyleminden dolayı 177 kez ayrı ayrı cezalandırılması istendi. Savcı, 885 yıla kadar hapis talep ettiği Sakızoğlu'nun, örgüt kurmak ve yönetmek suçundan da 2 ile 6 yıl arasında hapsini talep etti. Savcı, diğer sanıklar hakkında da çeşitli ceza talebinde bulundu.


Haklarında adli kontrol kararı verilen ve duruşmalara gelmeyerek kaçan sanıklardan Erol Er, Fatih Döğer, Süleyman Kocaman ve Ümit Daldal hakkında yakalama kararı çıkartılmasına karar veren mahkeme, daha önce kefaletle tahliye edilen Orhan Erdoğmuş'un tekrar tutuklanmasına hükmetti. Elektronik kelepçeyi kırıp kaçan Ahmet Sakızoğlu hakkında yakalama emrinin infazının beklenmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.


Milliyet


Geri Dön