19 / 04 / 2024

Müteahhit binayı bitirmedi, ne yapmalıyım?

Müteahhit binayı bitirmedi, ne yapmalıyım?

Müteahhit ile yapılan sözleşmede, inşa edilecek yapıya ve sürece ilişkin esaslara yer veriliyor. Peki, müteahhit binayı bitirmezse ne olur? Müteahhit binayı bitirmedi, ne yapmalıyım diyorsanız işte yanıtı..



Müteahhit binayı bitirmedi, ne yapmalıyım?

Bir yapının yıkılıp yeniden inşa edilmesi için müteahhitler ile anlaşılabiliyor. Bu süreçte müteahhit ile malikler arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanıyor.


Kentsel dönüşüm kanunu gereğince yapıda bulunan maliklerden 3'te 2'lik çoğunluğun "olur" vermesi ile riskli ve ekonomik ömrünü tamamlamış yapı yıkılabiliyor.


Müteahhit ile yapılan sözleşmede, inşa edilecek yapıya ve sürece ilişkin esaslara yer veriliyor. Peki, müteahhit binayı bitirmezse ne olur?


Müteahhite verdiğiniz halde siz de "Müteahhit binayı bitirmedi, ne yapmalıyım?" diyorsanız hemen yanıtlayalım. 


Bu durumda müteahhit karşı Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açabilirsiniz. Dava ile inşaat durumu keşif yolu tespit ve rapor altına alınabiliyor. Süreç rapora göre ilerliyor.


Ayıbın belirlenmesi

İşsahibi, eserin tesliminden sonra, işlerin olağan akışına göre imkân bulur bulmaz eseri gözden geçirmek ve ayıpları varsa, bunu uygun bir süre içinde yükleniciye bildirmek zorundadır.


Taraflardan her biri, giderini karşılayarak, eserin bilirkişi tarafından gözden geçirilmesini ve sonucun bir raporla belirlenmesini isteyebilir.


Zamanaşımı

Yüklenici ayıplı bir eser meydana getirmişse, bu sebeple açılacak davalar, teslim tarihinden başlayarak, taşınmaz yapılar dışındaki eserlerde iki yılın; taşınmaz yapılarda ise beş yılın ve yüklenicinin ağır kusuru varsa, ayıplı eserin niteliğine bakılmaksızın yirmi yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.



Müteahhit apartmandan kaç yıl sorumludur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön