28 / 03 / 2024

Müteahhit eksik fatura şikayeti!

Müteahhit eksik fatura şikayeti!

Kimi zaman müteahhit ve alıcılar daha az vergi ve harç ödemek için taşınmazın değerini olduğundan daha düşük gösterebiliyor. Peki, Müteahhit eksik fatura keserse ne olur? Müteahhit eksik fatura şikayeti nasıl yapılır?



Müteahhit eksik fatura şikayeti!

Kimi zaman müteahhit ve alıcılar daha az vergi ve harç ödemek için taşınmazın değerini olduğundan daha düşük gösterebiliyor. Bu durumun Maliye tarafından tespit edilmesi halinde birtakım cezalara maruz kalınıyor.


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Peki, Müteahhit eksik fatura keserse ne olur? Müteahhit eksik fatura şikayeti nereye ve nasıl yapılır?


Müteahhitler, satın aldığınız konutlar için ödeyeceğiniz toplam bedelden daha düşük bedelli fatura düzenlese bile, tapu harcının gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekir. 


Müteahhitler tarafından eksik fatura düzenlenmesi halinde bu durumu, en yakın vergi dairesine, 444 0 189 no’lu telefondan Vergi İletişim Merkezine bildirebilir veya www.gib.gov.tr adresinde yer alan “İhbar Bildirimi” menüsünden bildirimde bulunabilirsiniz.


Müteahhite dava açma süresi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön