23 / 04 / 2024

Müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesi noter masrafı!

Müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesi noter masrafı!

Noterlik Kanunu’nun 60/3’ncü ve 89’ncu maddelerine göre müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesinin noterde düzenlenmesi gerekiyor. İşte, müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesi noter masrafı!



Müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesi noter masrafı!

Müteahhit ve tüketici arasında alım satım işlemi sonucunda ön sözleşme olan gayrimenkul satış sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme ile taraflar satış işlemi kabul etmiş oluyor.


Taraflar düzenledikleri ön sözleşme ile ana sözleşmenin akdedilmesini hüküm altına almak istiyor. Ön sözleşmenin akdedilmesi ile taraflardan biri yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde diğer tarafın ifayı talep hakkı bulunuyor.


Müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesinin geçerlilik kazanabilmesi için, Noterlik Kanunu’nun 60/3’ncü ve 89’ncu maddelerine göre noterde düzenlenmesi gerekiyor.


Taraflar bu şekilde noterde düzenlenecek ön sözleşme niteliğindeki satış vaadi sözleşmesi ile ana sözleşmeyi akdetme iradelerini ortaya koymuş oluyor. 


Sözleşme noterde usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerli sayılabiliyor. Peki, müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesi noter masrafı ne kadar?


Gayrimenkul satış sözleşmesi noter masrafları; satıcı tarafından ödenecek olsa bile gayrimenkul alıcısına yansıtılıyor. Örneğin 150 bin TL satış bedeli olan bir konutun noter ücreti ortalama 3 bin TL olarak hesaplanıyor.


Müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön