25 / 04 / 2024

Müteahhit kime şikayet edilir?

Müteahhit kime şikayet edilir?

Müteahhit, bir mimar tarafından tasarlanan yapıyı gerçekleştirmek için işçi ve malzeme temin etmeyi üzerine alan kişiye deniyor. Peki, müteahhit sorumlulukları eksik yaparsa ne yapılabilir? Müteahhit kime şikayet edilir?



Müteahhit kime şikayet edilir? 


Müteahhit'in temel tanımı; bir taahhüt işini üstüne alan kişidir, yani Müteahhit kişi, taahhüt ettiğini yapacağını belirten, taahhütünü yerine getireceğine söz veren kişi, kurum veya kuruluş olarak ifade edilebiliyor. Müteahhit, bir mimar tarafından tasarlanan yapıyı gerçekleştirebilmek için işçi ve malzeme temin etmeyi, inşaat çalışmalarının tümünü veya bir kısmını yönetmeyi üzerine alan kişiye deniyor.


Müteahhit bir yapıya başlamadan önce arsa sahibi ile kat karşılığı sözleşmesi imzalaması gerekiyor. Bu durumda önce arsa için anlaşılıyor ve arsaya bir proje çiziliyor çizilen bu projeye belediyenin ruhsat vermesi gerekiyor. Eğer ruhsat verilmez ise yapının inşaatına başlanamıyor.


Müteahhitlik yetki belgesi, inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustalara  Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından alınmış olması gerekiyor.  Müteahhitin inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması gerekiyor. Eğer müteahhit işini doğru yapmıyorsa, düzgün malzeme, nitelikli insan gücü kullanmıyorsa ne yapılabilir?



Müteahhit kime şikayet edilir? 

Eğer müteahhit yapması gereken işleri geciktiriyor ya da hiç yapmıyor ise müteahhiti ilgili belediyelere, belediye birimi olan beyaz masaya ya da maliye bakanlığına şikayet edebilirsiniz. Bu durum şikayet konunuza göre değişiklik gösterebiliyor. 


Müteahhitlik karnesi nedir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön