28 / 03 / 2024

Müteahhit mağdurları iskan affı bekliyor!

Müteahhit mağdurları iskan affı bekliyor!

Müteahhit kusuru yüzünden iskân alınmayan binalarda elektrik ve su gibi abonelik işlemlerini bireysel olarak gerçekleştiremeyen vatandaşlar ortak abonelikler kullanarak binalarda ikamet ediyorlar. Bu durumda olan on binlerce vatandaş, devletten yeni bir iskân affı bekliyor.



Müteahhit kusuru yüzünden iskân alınmayan binalarda elektrik ve su gibi abonelik işlemlerini bireysel olarak gerçekleştiremeyen vatandaşlar ortak abonelikler kullanarak binalarda ikamet ediyorlar. Bu durumda olan on binlerce vatandaş, devletten yeni bir iskân affı bekliyor.


Taahhütlerini yerine getirmeden kaçan ya da sattıkları dairelere iskân almayan müteahhitlerden dolayı on binlerce vatandaş mağdur durumda. Müteahhit kusuru yüzünden iskân alınmayan binalarda elektrik ve su gibi abonelik işlemlerini bireysel olarak gerçekleştiremeyen vatandaşlar ortak abonelikler kullanarak binalarda ikamet ediyorlar. Bu da anlaşmazlıklara, fazla maliyete neden oluyor. Hayatları boyunca oluşturabildikleri birikimleriyle başlarını sokacak bir ev aldıklarını düşünen vatandaşlar, müteahhit kusuru yüzünden iskânsız binalarda oturmak zorunda kalıyor.  Bu durumda olan on binlerce vatandaş, devletten yeni bir iskân affı bekliyor.


VATANDAŞLAR AKİT’E PROBLEMLERİNİ AKTARDI


Akit’e ulaşan çok sayıda vatandaş, elektrik ve suyu ortak kullanmak zorunda kaldıkları için sürekli sorunlar yaşadıklarını belirterek, “Hangi dairenin ne kadar elektrik ya da su kullandığı belli olmadığı için faturalar bina içerisinde sürekli tartışmalara neden oluyor. İstenmeyen olaylar yaşanıyor. Hayatımız boyunca biriktirdiğimiz paramızla aldığımız dairelerimizde iskânsız oturmak zorunda kalmamız da cabası” şeklinde şikâyetlerini dile getiriyorlar. 2008 yılındaki 5784 Sayılı Kanunla “iskân” izni bulunmayan binalara elektrik, su, telefon bağlanmasının yolunun açıldığını hatırlatan vatandaşlar, geçen süre içerisinde müteahhit firmaların iskân almaları konusunda herhangi bir yaptırım oluşturulmadığı için binaların çoğunluğunun sorumsuz müteahhitler tarafından iskânsız olarak bırakılmaya devam edildiğine dikkat çekiyorlar. Vatandaşlar, aradan geçen yıllar içinde on binlerce yeni iskânsız konut yapıldığını ve mağdur edildiklerini belirtiyorlar.


 “KENDİ EVİMİZDE İSKANSIZ OTURUYORUZ”


Mağduriyetini dile getiren vatandaşlardan Ercan İmece, “Yıllarca birikim yaparak ev satın aldık fakat müteahhit firma taahhüt etmesine rağmen geçen süre içerisinde iskân almadığı için abonelikleri ortak kullanmak durumunda kaldık. Üstelik parasını verdiğimiz halde iskânsız binada oturmanın sıkıntısını yaşıyoruz. Her gün yeni bir tartışmayla güne uyandığımız bir apartman haline geldik. Hükümetimizden bu duruma çözüm bulmasını ve daha önceden giderilen mağduriyetlerin tekrar giderilmesi için adım atmasını bekliyoruz” dedi.


Mağdurlardan Sinan Yıldırım ise, yıllardır biriktirdikleri parayla aldıkları dairelerinde huzur içinde oturamadıklarını, sanki kaçak binada yaşıyormuş gibi bir psikoloji içinde bulunduklarını belirterek, “Ailemizde huzur kalmadı. Devletimizden bu konudaki mağdur vatandaşlar için yeni bir düzenleme yapmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.


2008’DEKİ DÜZENLEME RAHATLATMIŞTI


29 Temmuz 2008 tarih 26948 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5784 Sayılı Kanunla yapı (inşaat) ruhsatı bulunan, ancak gerekli şartları yerine getirmediği için “iskân” yani oturma izni bulunmayan binalara elektrik, su, telefon bağlanmasının yolu açılmıştı. Gerek 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu gerekse 3194 sayılı İmar Kanununda değişiklik yapan Elektrik Piyasası ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair 5784 Sayılı Kanun’un 25’inci maddesinde; İmar Kanunu’na ek 11’nci geçici madde eklendi ve bu geçici madde ile yapı kullanım yerlerine elektrik hizmetlerinin götürülmesine yönelik uygulama da yeniden belirlendi. Geçici 11. madde doğrultusunda;  bu maddenin yürürlüğe girdiği 29 Temmuz 2008 tarihine kadar yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen veya alınmayan yapılara; yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu maddenin yayımı tarihinden itibaren başvurulması üzerine, kullanma izni alınıncaya kadar ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su ve/veya elektrik bağlanabileceği hüküm altına alınmıştı. 


Yeni Akit


Geri Dön