26 / 04 / 2024

Müteahhit neden yapı kullanma izni almaz?

Müteahhit neden yapı kullanma izni almaz?

Yapı kullanım belgesi inşaatı tamamlanmış yapılar için alınabiliyor. Arsa sahibi ile müteahhit arasında imzalanan kat karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında yapı kullanma iznini müteahhitin alması gerekiyor. Peki, Müteahhit neden yapı kullanma izni almaz?



Müteahhit neden yapı kullanma izni almaz?

Yapı kullanma izni belgesi; inşaatı tamamlanan yapıların, bina ile ilgili tüm teknik işlemler tamamlandıktan sonra, yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğunu, kullanılmasında fen ve sağlık bakımından herhangi bir sakınca olmadığını, içeriğinde ; ruhsat bilgilerini, inşaat bitim tarihini, sınıflarını gösteren ve Belediyemis İmar Müdürlüğü - Yapı Kullanma İzni Amirliğince düzenlenen bir belge olarak karşımıza çıkıyor.


Yapı kullanım izni belgsinin alınabilmesi için ilk olarak ruhsatlı olarak inşaa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması gerekiyor. Yapının ruhsatı alındıktan sonra 2 sene içerisinde yapının inşaatına başlanmış ve inşaatının 5 sene içerisinde inşaatın tamamlanmış olması gerekiyor. Arsa sahibi müvekkil ile müteahhit arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanıyor imzalanan bu sözleşme kapsamında yapı kullanım izin belgesini müteahhitin alması gerekiyor. Peki, müteahhit yapı kullanım belgesi almazsa ne yapılır?


Yapı kullanma izni almayan müteahhit..

İnşaatı yapan firma, ya da müteahhit projeyi uygun yapmamış; ya da imara uygun yapmış, ancak kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesair giderlerden kaçmak için yapı kullanma izni almıyor. Yapı kullanma izni almayan müteahhit onaylı projenin dışına çıkılmış demek oluyor. Yani, inşaatın şema ve şekli değişmiş veya inşaatın alanı büyütülmüş ise müteahhitler o yapıya yapı kullanma izni belgesi alamıyor.


Yapı kullanım belgesi alınmamış evlerin faturaları oldukça kabarık oluyor. Bunun sebebi ise, İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden hesaplıyor, elektrik faturası ise yüksek tarifeden hesaplanıyor. Ayrıca yapı kullanma izni olmayan yapılara bazı bankalar konut kredisi vermiyor. 



Yapı kullanma izni belgesi olmayan ev kiraya verilir mi?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön