24 / 04 / 2024

Müteahhit ve ustalara yetki belgesi!

Müteahhit ve ustalara yetki belgesi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşa edilen yapıların yaklaşık yüzde 95 ’ inin özel sektör tarafından üretilmesi nedeniyle belgelendirme ve kayıt altına alma konusunda çalışmalarını yoğunlaştırdı...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşa edilen yapıların yaklaşık yüzde 95’inin özel sektör tarafından üretilmesi nedeniyle belgelendirme ve kayıt altına alma konusunda çalışmalarını yoğunlaştırdı.



Bakanlık tarafından yapılan bu düzenlemeler ile ruhsata tabi inşaat yapan yapı müteahhitlerinin tescili, yetki belgeli ustaların çalıştırılması, yapı müteahhitlerinin, şantiye şeflerinin ve yapı ustalarının kayıt altına alınması, takibi ve denetlenmesi sağlandı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bugüne kadar yaklaşık 306 bin 520 Yapı Müteahhitliği Yetki Belgesi verildi. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yapı ruhsatına tâbi bütün yapıların bir yapı müteahhidinin sorumluluğu altında inşa edilmesi ve her müteahhidin “Yetki Belgesi Numarası” alması zorunlu kılındı. Bu çerçevede, yetki belgesi numarası uygulamasına başlanıldı. Bu uygulama ile müteahhitlik sisteminin düzenlenmesinin yanı sıra sektördeki kayıt dışılığın önlenmesi de amaçlanıyor.


Hizmetin, alanında ihtisaslaşmış meslek mensupları tarafından yürütülmesi gerekliliği; meslek aktörlerinin ehliyet ve yeterlik yönünden sertifikasyonu konusunda İmar Kanunu’nda yapılan düzenlemeler ile önemli bir adım atılmış ve inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştırılması 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren engellendi.


431 bin 755 Geçici Ustalık Yetki Belgesi verildi


2012-2015 yılları arası geçiş dönemi olarak öngörülmüş olup, bu süreçte ustalık belgesi olmayanlara müteahhit veya SGK’dan aldıkları belgelere dayanılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca “geçici ustalık belgesi” verildi. Bu kapsamda bugüne kadar yaklaşık 431 bin 755 Geçici Ustalık Yetki Belgesi verildi.


2017 yılından itibaren ustalık belgelerin Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) aracılığıyla kalıcı belgeye dönüştürülmesi zorunlu olup, bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmalar sürdürülüyor. MYK belgelendirmesi ustaların teorik ve uygulamadan oluşan sınavdan başarılı olmaları halinde mümkün olabiliyor. Ustaların sınav muhteviyatı dikkate alınarak önceden eğitim alabilmeleri için Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünce 2015-2017 yıllarını kapsayan “Yapı Ustalarına Eğitim Verilerek MYK Tarafından Belgelendirilmesi Projesi” planlandı. Proje kapsamında pilot eğitim uygulamaları yapılması hedefleniyor.


TOKİ Haber 




Geri Dön