25 / 04 / 2024

Müteahhite ihtarname nasıl çekilir?

Müteahhite ihtarname nasıl çekilir?

Müteahhitin sorumlulukları arasında, inşaat çalışmalarını tamamladığı yapıya iskan raporu almak da yer alıyor. İskan almayan müteahhite ihtarname çekilebiliyor. Peki, iskan almamış müteahhite ihtarname nasıl çekilir?



Müteahhite ihtarname nasıl çekilir?

Müteahhitin sorumlulukları arasında, inşaat çalışmalarını tamamladığı yapıya iskan raporu almak da yer alıyor. Bilindiği üzere iskan raporu olmayan yapılar, resmide hala inşaat olarak gözüküyor. 


Bu nedenle tapular kat mülkiyetli değil, kat irtifaklı oluyor. Ayrıca, elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelikler de şantiye aboneliğinden veriliyor.


İskan belgesini almayan müteahhite, ihtarname çekilerek, iskan izninin alınması sağlanabiliyor. Yani; Müteaahit apartmanınızın iskan raporunu almamış veya ortadan kaybolmuşsa müteahhite iskanı alması için ihtar çekip 30 gün süre veriliyor. 


Kat maliklerinden biri belediyeye müracaat ettiğinde belediye vergi ve SGK borcunun ödenmesini talep etmeden iskan raporunu verir. Peki, müteahhite ihtarname nasıl çekilir?


Av.Tevrat DURAN'ın bilgilendirici yazısına göre; İhtarname; Bir alacağın ya da hakkın yazılı olarak muhatabından (genellikle noter kanalıyla) talep edilmesi, hakkının ya da alacağının ödenmemesi halinde karşılaşabileceği maliyetin ve hukuki sonuçlarının muhatabına dava öncesinde hatırlatılması olarak tanımlanıyor.


İhtarnamenin şekil şartına uygun olarak gönderilmesi gerekiyor. Aksi halde, şekil şartına uymayan ihtarnameler ile hukuki sonuç beklemek doğru olmuyor.


İhtarnamedeki ifadeler  sizin için davada bağlayıcı olup, dikkatlice yazılmış ihtar dava kazandıracağı gibi aksi dava kaybettirebiliyor. Detaylara http://www.tevratduran.com/ihtarname-cekerken-nelere-dikkat-etmeliyiz/ adresinden ulaşılabiliyor. İhtarnamenin bir avukat yardımı ile hazırlanması, kişi için faydalı oluyor.



Müteahhite nasıl dava açılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön