26 / 04 / 2024

Müteahhite vekalet verme sakıncalı mıdır?

Müteahhite vekalet verme sakıncalı mıdır?

Müteahhidin inşaat yapabilmesi için gerekli bürokratik işlemleri yapabilmesini sağlamak ve işlemleri hızlandırmak için arsa sahibi tarafından müteahhite vekalet verilebiliyor. Peki, müteahhite vekalet verme sakıncalı mıdır?



Müteahhite vekalet verme sakıncalı mıdır?

Vekaletname ile; Gerçek ya da tüzel kimseler herhangi bir hukuki işlem ya da davalarına ilişkin, kendilerini temsil etmek üzere bir başka kimseyi atayabiliyor. Arsa karşılığı inşaat işlerinde de müteahhite vekaletname verilebiliyor.


Arsa sahibi tarafından Müteahhit firmaya veya firma yetkilisine sözleşmeye konu arsa üzerinde konut yapılabilmesi için üçüncü kişi ve kuruluşlar nezdinde temsil ettiğini gösteren taraflarca imzalanmış belge ise müteahhit vekaletnamesi olarak tanımlanıyor. Peki, müteahhite vekalet verme sakıncalı mıdır?


Müteahhite vekalet vermek..

Müteahhite verilen vekaletname, müteahhide arsa sahibinin isteği, onayı ve menfaatleri dışında işlem yapmaya izin vermiyor.


Müteahhidin inşaat yapabilmesi için gerekli bürokratik işlemleri yapabilmesini sağlamak ve işlemleri hızlandırmak için verilen vekaletnamenin arsa sahibi tarafından özenle okunarak imzalanması gerekiyor.


Aksi halde bazı hususlarda yetki vermek istemediği halde itiraz etmeden imzalaması halinde, amacını aşan bir çok yetki yükleniciye verilmiş oluyor. 


Ancak yine de vekaletnamede proje tadili ve onaylatılması gibi yetkilerinin yer alması müteahhidin arsa sahibine haber vermeksizin sözleşmenin eki niteliğindeki projeyi değiştirebileceği anlamına gelmiyor.


Müteahhit, yetkisi olsa dahi projeyi arsa sahibinin menfaatlerine aykırı olarak ondan habersiz değiştiremiyor.


Arsa sahibinin onayı alınmadan projeyi değiştiren müteahhit, arsa sahibinin zarara uğrarsa müteahhit zararları ödemek zorunda kalıyor.




Müteahhite verilen vekalet örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön