19 / 04 / 2024

Müteahhitin ayıptan sorumluluğu nedir?

Müteahhitin ayıptan sorumluluğu nedir?

Müteahhit ve arsa sahibi arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanıyor.Müteahhit kendine ait bölümleri satabiliyor. Dairenin satışı gerçekleşmiş olsa da müteahhitin daire üzerinde sorumluluğu devam ediyor.Peki, müteahhitin ayıptan sorumluluğu nedir



Müteahhitin ayıptan sorumluluğu nedir?

Toplumsal yaşamda istisna sözleşmelerine oldukça sık olarak rastlanılıyor. Müteahhidin Ayıba Karşı Borcu da gerek doktrini gerekse yargıyı oldukça meşgul eden konuların başında geliyor.


Ruhsatı alınmış yapının inşaatına başlanması için yetki belgesi verilmiş  tüzel veya gerçek kişiler tarafından üstlenilmesi gerekiyor. İnşaatın tamamlanması için yetki sahibi olan kişiler genellikle müteahhitler oluyor. Müteahhitler arsa sahibi ile aralarında imzaladıkları kat karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında müteahhit yönünden inşaat yapma yükümlülüğünü, arsa sahibi yönünden tapuda pay intikal ettirme yükümlülüğünü içerdiği için, hem inşaat yapma, hem satış vaadi sözleşmelerini bünyesinde birleştirmiş oluyor. 


Taraflar arasında imzalanan sözleşme sayesinde müteahhitin kendine ait bağımsız bölümlerin satışını gerçekleştirme hakkı oluyor. Müteahhit bu sözleşmede yaptığı işin karşılığını para olarak değil daire olarak alabilme imkanı buluyor. Müteahhit satışını gerçekleştirdiği daireler üzerinde sorumluluk sahibi oluyor. Dairenin niceliğine aykırı bir durumu söz konusu olduğunda müteahhit bu durumu bilmesede sorumlu tutuluyor. Bu hususla ilgili açıklamalara Kat Mülkiyet Kanunu'nda yer veriliyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;



III. Ayıptan sorumluluk

1. Konusu

a. Genel olarak

MADDE 219- Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur.

Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.

2. Sorumsuzluk anlaşması

MADDE 221- Satıcı satılanı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu ise, ayıptan sorumluluğunu kaldıran veya sınırlayan her anlaşma kesin olarak hükümsüzdür.

3. Alıcının bildiği ayıplar

MADDE 222- Satıcı, satış sözleşmesinin kurulduğu sırada alıcı tarafından bilinen ayıplardan sorumlu değildir. Satıcı, alıcının satılanı yeterince gözden geçirmekle görebileceği ayıplardan da, ancak böyle bir ayıbın bulunmadığını ayrıca üstlenmişse sorumlu olur.


Müteahhit ana sözleşme örneği!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön