24 / 04 / 2024

Müteahhitle anlaşma kararında iptal sağlanabilir mi?

Müteahhitle anlaşma kararında iptal sağlanabilir mi?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper, bugün ki köşe yazısında müteahhitle anlaşma yolundaki okuyucusunun sorusunu cevaplandırıyor. İşte, Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısı.



25 daireli bir binada kat karşılığı olarak müteahhit ile anlaşılmışken bir başka müteahhit daha iyi şartlar ileri sürdü. Bunun üzerine şartlarının teyidi bakımından avan projenin hazırlanıp belediyeye tasdikini öngördük. Bunu karar defterine yazdık. Sonra karar defterine düz beyaz kağıda yazılıp yapıştırılmış başka bir karar gördük. Bunda müteahhide geniş yetkiler tanınıp, sözleşme yapılmaması halinde müteahhidin zararının ödeneceği hükmü de yer almış. Bunu da kapı kapı gezdirip 18 kişiye imzalatmışlar. İmzalayanlar ise ilk aldığımız karar olduğunu zannediyor. Bu kararı iptal edebilir miyiz? • C.A. 


Şu kentsel dönüşüm denen adet çıktı ya işte bu kanunla birlikte işler de çığrından çıktı. Binalara karşı bir saldırı hareketi başladı. Üstelik öyle bir yasayla bu saldırı hareketi başladı ki, yasayı okuyup anlayana aşkolsun. Ama varsın anlaşılmasın ne gam, müteahhit kesimine öyle bir imkan çıktı ki tarifi kabil değil. 

Birincisi, kentsel dönüşüm, depreme dayanıksız binalarda oturanlan koruma amacıyla çıktığı söylendiği halde adeta müteahhit kesimini koruma amacına yönelik oluverdi. Şehri gezerken görüyorum, durduk yerde yıkılmaya yüz tutmuş binalar duruyor, içinde binlerce vatandaş oturuyor, ilk saldırı rant sağlayacak zengin semtlere yapıldı. Kanunun 3 uncü maddesi müteahhitlerle anlaşabilecek kesimi 'malik' olarak belirtirken, müteahhit kesimi bunu üçte iki oya indirgedi. Oysa üçte iki oranı ilgili yasanın 6'ncı maddesinde geçiyor ve boş arsanın değerlendirilmesi kapsamında yer alıyor. Şimdi okuyucumun durumuna bakalım. 


Bir kere kat mülkiyetinde alınacak kararlar, kat malikleri kurulunda alınır. Bunun için yasada öngörülen şartlarla toplantı yapılması ve kararlann bu toplantıda alınması gerekir. Kapı kapı dolaşarak karar alınmaz. 

Alınan karar beğenilmeyince elle yeniden yazıp deftere yapıştırmakla hiç olmaz. Bu kararlann iptali dahi söz konusu değildir. Bunlar 'yok' hükmündedir. Bunlar için dava açmak mümkündür ama bu bir iptal davası değildir, yokluğun tespiti davasıdır. Sizin bahsettiğiniz kararlar da yok'tur ve yokluğunun tespitini dava edebilirsiniz. Yok olan kararlarla da sorumluluk altına girilmez. 


Posta


Geri Dön