26 / 04 / 2024

Müteahhitle yapılan hasılat ortaklığı nedir?

Müteahhitle yapılan hasılat ortaklığı nedir?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Müteahhitle yapılan hasılat ortaklığı nedir? Yararları zararları var mıdır?'' sorusunu yanıtladı.



Bir arsaya inşaat yapmanın birkaç türü vardır. En ilkeli şudur: Cebinizde para varsa ve “Ben usta bulur inşaatı yaptırırım” diyorsanız, mühendislere projeyi çizdirir yapı ustaları bulur inşaatı yaparsınız. Ancak bence yapamazsınız, bu iş o kadar kolay değil.


Yine cebinizde müteahhide verecek para varsa müteahhide inşaatın yapım bedelini verirsiniz, o size bina yapar. Yani binanın tümü size ait olur. Buna hukukta ‘istisna akdi’ veya ‘eser sözleşmesi’ denilir.


Bir de karma akitler vardır. Buna ‘kat karşılığı inşaat sözleşmesi’ örnek verilebilir. Cebinizde para yoktur, para yerine müteahhide inşaattan hisse verirsiniz. Para yerine sizden daire alır yani kat karşılığı inşaat yapar. En yaygın tür budur.


‘EN BASİTİ ŞUDUR’ DENEMEZ 


Son yıllarda uygulanan bir sistem de ‘hasılat paylaşımı’dır. Sizinle işbirliği içinde yine müteahhit vardır. Müteahhit dairelerin satışında satış bedelini sizinle paylaşır. Örneğin satış bedelinin yarısı müteahhit adına diğer yarısı sizin adınıza bankaya yatar. Ancak tatbikatta hepsinin birtakım detayları vardır. Bu nedenle “En basiti şudur, hemen böyle yap” denilemez. Zaman zaman “Bize öyle bir sözleşme yap ki hiç ihtilafa meydan vermesin” diye gelirler. Biz de “Böyle sözleşme yoktur” deriz.


Ancak sözleşmeler bilinçli yapılırsa, tedbirli davranılıp muhatap iyi incelenir ve ciddi iş adamları ile muhatap olunursa, çevrede danışılacak hukukçular olursa ihtilaf ihtimali en aza inebilir o kadar.



Posta / Tamer Heper


Geri Dön