23 / 04 / 2024

Müteahhitler de çok katlı bina yapabilmeli!

Müteahhitler de çok katlı bina yapabilmeli!

Kocaeli'nin az sayıda bulunan şehir plancılarından Tarık Duman, Kocaeli'nin şehir planlama sorunlarını ve çözümlerini anlattı. Duman, TOKİ ve Kent Konut'un yaptığı gibi müteahhitlerin de çok katlı bina yapabilmesi gerektiğini söyledi.



Kocaeli'nin az sayıda bulunan şehir plancılarından Tarık Duman, Kocaeli'nin şehir planlama sorunlarını ve çözümlerini anlattı. Duman,  TOKİ  ve Kent Konut'un yaptığı gibi müteahhitlerin de çok katlı bina yapabilmesi gerektiğini söyledi. Şehir Planlamacısı Tarık Duman, Kocaeli'de şehir planlaması açısından problemler yaşandığını söyledi, izmit'in geçmişinden beri çarpık kentleşme kurbanı olduğunu savunan şehir plancısı Tarık Duman, "İzmit, çarpık yapılaşmanın yaşandığı bir kent. Yapılan planlamaların uygulamaya geçmesi için kentsel dönüşüm gerekiyor ama bu şartlarda değil. Çarpık yapılaşma yoksul insanların yaşadığı bölgelerde görülüyor. Müteahhitler ve halk kentsel dönüşüm konusunda fikir ayrılığı yaşıyor. Bu konuda devlet eliyle bir çalışma yapılması gerekiyor. Eğer kentsel dönüşümü yapılabilir hale getirirlerse, imar planlarıyla ilgili daha fazla haklar tanınırsa İzmit değişir. Bunun verilmesi gerekiyor. 

Planlama yapılırken kentsel dönüşüme de yönlendirmek gerekiyor" dedi. 



MÜTEAHHİTLERE İMKAN VERİLMELİ 


Marmara Bölgesi'nin ekonomik, sosyoloTarık Duman, İzmit'in kentsel dönüşüm haritasını ve sorunlarını çıkardı. 

jik ve zemin gibi faktörlerde diğer bölgelerden farklı olduğunu dile getiren Tarık Duman, "Doğu Anadolu Bölgesi ile Marmara Bölgesi'nde aynı Kentsel Dönüşüm Yasası'nın geçerli olması problem çıkarıyor. Yapılacak olan bir çalışma ile bu sorun giderilebilir. Halk ile müteahhitleri karlı çıkaracak bir çalışa yapılması lazım. TOKİ ve Kent Konut 15-20 katlı binalar yapabiliyorsa aynı imkan müteahhitlere de verilmeli. 

Bina ne kadar yüksek olursa, halkın kazancı ve hakkına düşeceği daire sayısı artar, müteahhit kar yapacağı işten de kaçmaz" dedi. 


KOCAELİ'DE 6 FİRMA VAR 


Kocaeli şehir planlama firmalarının sayısının sadece 6 olduğunu vurgu yapan Duman, "Kocaeli istanbul'a yakın bir il. 

Kocaeli İstanbul'un yavrusu durumunda. Şehir planlama anlamında Kocaeli'de toplam 6 firma var. Kocaeli'de yapılan plan ve projelerde İstanbul ve  Ankara  firmalarına veriliyor. İstanbul ve Ankara firmaları Kocaeli'yi iyi tanımıyor. 

Bu firmalara şehir planlama işleri verildiği takdirde problemler ortaya çıkabiliyor. 

Yanlış planlamalar yapılıyor. Bu sorun gelecek planlaması için problem yaratabiliyor" diyerek şehir plancılarının da sorunlarından bahsetti. 


Kocaeli Manşet


Geri Dön