19 / 03 / 2024

Müteahhitler İmar Düzenlemesini destekliyor!

Müteahhitler İmar Düzenlemesini destekliyor!

Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Murtaza Kılçık, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 'Kamuda Şeffaflık Paketi' içerisindeki İmar Kanunu ile ilgili yapılacak yasal düzenlemelere destek verdi.



İmar Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri incelediğini bildiren Murtaza Kılçık, "Gecikmelerde mağduriyete yol açan imar uygulamaları çok adil ve hızlı olacak. Bürokratik süreç ve engeller kalkacak. Planı değişiklikleri nedeniyle oluşan değer artışından belediyeler pay alacak. Bu pay, kentsel dönüşüme aktarılacak. İmarla ilgili anlaşmazlıklar ve belirsizlikler sona erecek. Plan değişikliği rutin bir işlem olmaktan çıkacak çünkü imar planlara bağlanacak" dedi. Yasa yürürlüğe girdiğinde inşaat sektörünün çok olumlu etkileneceğini belirten Murtaza Kılçık, "Mevcut sorunlar aşılacak ve inşaat sektörü daha da hareketlenecek" diye konuştu.



'5 MİLYON RİSKLİ KONUT VAR'

Yasal değişikliklerin mevcut imar tıkanıklarının önünü açacağını ve anlaşmazlığa yol açan yasal boşlukları ortadan kaldıracağını aktaran Kılçık, şunları kaydetti: "Belediyelerin özellikle hazine arazilerinde yaptığı imar ve plan uygulamalarında anlaşmazlıklar yaşanıyordu. Hazine, yasal boşluklar nedeniyle düzenlemelere karşı dava açıyordu ve genellikle lehine sonuçlanıyordu. Bu durumdan inşaat sektörü de çok olumsuz etkileniyordu. Zaten hazine arazilerinde yapılaşma çok fazla ve çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Türkiye'de yaklaşık 20 milyon konut stoku var. Bunların yaklaşık 5 milyonu deprem ve ruhsat yönünden riskli binalardan oluşuyor. Artan nüfusla birlikte değerlendirildiğinde, çok ciddi konut açığı bulunan Türkiye'de yeni konut ihtiyacı ve riskli binaların yenilenmesi çok önemli hale geliyor. Zaten kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Çok olumlu bulduğumuz bu düzenlemelerle, mevcut sorunlar aşılacak, imar tıkanıkları ve yasal boşluklar giderilecek. İnşaat sektörünün önünü açacak bu düzenlemeyi destekliyoruz."



Adana Ekspres


Geri Dön