19 / 04 / 2024

Müteahhitler iş bırakma eylemine hazırlanıyor!

Müteahhitler iş bırakma eylemine hazırlanıyor!

Mayıs ayında patlak veren demir krizi hâlâ devam ediyor. Müteahhitler çözüm bulunmazsa yeniden iş bırakacaklarını açıkladı. İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu “Ciddi bir dar boğazla karşı karşıyayız” diyor.



İnşaat sektöründe Mayıs ayında patlak veren demir krizi sürüyor. Hükümetin ithalat vergisini yüzde 30’dan yüzde 10’a çekmesine rağmen fiyatların gerilemediğini belirten müteahhitler iş bırakma eylemine hazırlanıyor.


Demir krizi müteahhitlerin ‘Fiyatlar yükseldi, ürün de bulamıyoruz” açıklaması ile başlamıştı. Çelik üreticileri ise referandum öncesi ertelenen talebin bir andan gelmesiyle talep yığılması olduğunu, geçici bir sorunla karşılaştıklarını açıkladı.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhitlerin ikinci kez iş bırakmak için izin istediğini açıkladı


Tahir Tellioğlu inşaat sektörünün demir fiyatları nedeniyle ciddi bir dar boğazla karşı karşıya kaldığını söyledi. Tellioğlu, “5 Federasyonumuz ve 120 bin üyemizin önemli bir kısmının iş durdurma için izin istedi. Fakat Konfederasyon ekonomik gelişme ve istihdam sürecini olumsuz etkileyebileceği gerekçesiyle; bağlı birliklerden gelen iş durdurma çağrısına şimdilik izin vermemiştir. Fakat Anadolu’dan hâlâ baskın bir şekilde bu talep devam etmekte, kısmen sessizce piyasa şartları açısından da işler yavaşlatılmıştır. Süreç bu şekilde devam edemez. Hükümetimiz ve ilgili Bakanlıklardan konuya taleplerimiz doğrultusunda olumlu manada müdahale yapılmadığı, çözüm yollarının bulunamadığı takdirde; iş bırakma çağrısına kulak verilecek ve daha geniş kitleleri de kapsayacak şekilde son çare olarak Konfederasyon öncülüğünde bu çağrı yapılacaktır” şeklinde konuştu.


Tellioğlu, “Son 3 yıldır üst üste gelen seçimlerden yorulan inşaat sektörünün yeniden hızla toparlanması, kentsel dönüşümün sekteye uğramaması, istihdamda yeni işsizlerin oluşmaması, taahhüte dayalı zaman süreli işlerin sekteye uğratılmaması için demir sorununa çözüm bekliyoruz. Demir çelik fiyatlarını muhakkak düşürmelidir, aksi takdirde sektör krize sürüklenmektedir” dedi. Tellioğlu, çözüm önerileri verdi. İşte 4 çözüm önerisi..


  1. İthalat vergisinin sıfırlanmalı, ihracata yüzde 10 vergi konulmalı.
  2. Demirdeki KDV’nin yüzde18’den geçici olarak da olsa sıfırlanmalı veya yüzde 9’a indirilmeli.
  3. Demir üretim kapasitemizin yüzde 80’inin hurdadan üretilmesi, hammaddesi hurda olan fiyat artışları açısından bağımlı olmamız, hem de hurdadan üretilen demir kalitesinin düşük olması sebebiyle demiri; demir cevherinden üretilmesinin teşvik kapsamında desteklenmesi.
  4. Kamu müteahhitlerinin demirdeki aşırı fiyat artışından dolayı oluşan zararları fiyat farkı ödenerek giderilmeli.


Hürriyet 


Geri Dön