20 / 04 / 2024

Müteahhitler sıfır kilometre ihale kanunu istedi!

Müteahhitler sıfır kilometre ihale kanunu istedi!

TMB Başkanı Mithat Yenigün dün İstanbul’da, Türkiye’deki müteahhitlik işlerinin yüzde 70’ini, yurtdışı işlerin ise yüzde 90’dan fazlasını gerçekleştiren birlik üyesi 141 firmanın ortak taleplerini dile getirdi.



Türkiye Müteahhitler Birliği dün bir bildirge yayınlayarak Kamu İhale Kanunu’nun baştan yazılmasını istediler. TMB Başkanı Mithat Yenigün dün İstanbul’da, Türkiye’deki müteahhitlik işlerinin yüzde 70’ini, yurtdışı işlerin ise yüzde 90’dan fazlasını gerçekleştiren birlik üyesi 141 firmanın ortak taleplerini dile getirdi.


Mevcut ihale kanununun verimli, rekabet gücü yüksek, şeffaf ve sürdürülebilir bir yatırım ortamı yaratacak şekilde baştan yazılması gerektiğini kaydeden Yenigün son 10 yılda pek çok kez değiştirilen kanunun pek çok çarpıklığa neden olduğunu, şeffaf bir kamu ihale sistemine duyulan ihtiyacı karşılamadığını vurguladı. Temel sorunun hala aşırı düşük teklifler olduğunu belirten Yenigün bunun bitmeyen, pahalıya mal olan veya kalitesiz yapılara sebep olduğunu ayrıca ödenmeyen SGK primleri, iş kazaları ve can kayıplarına da ortam yaratttığını belirtti.


Yenigün ayrıca kamu özel sektör işbirliği modelinin etkin şekilde uygulanmasının sağlanması gerektiğini belirtirken, yatırım ödenekleri, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin teşviki, kefalet bonosu, yapı müteahhidi tanımı, iş sağlığı ve güvenliğinde etkin yaptırımlar gibi konularda da düzenleme talep ettiklerini söyledi.


Vatan


Geri Dön