29 / 03 / 2024

Müteahhitler Tahran'a çıkarma yapacak!

Müteahhitler Tahran'a çıkarma yapacak!

Türkiye ile arasındaki ticari ilişkilerde ürün ve hizmet çeşitliliğini artırmak isteyen İran, 17 - 19 Ocak tarihleri arasında resmi bir organizasyonla Tahran'da Türk müteahhitleri ağırlayacak.




Başta İran Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, İran Yol ve Şehir Planlama Bakanlığı, İran Ulusal Arazi ve Konut Kurumu gibi İran'ın resmi kurumlarınca desteklenen ve ilk kez gerçekleştirilecek üç günlük toplantının önemine değinen Arad Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Dariush Kelhan Mehr, İran'ın enerji, konut, turizm sanayi ve altyapı alanında geliştireceği projelerde Türk müteahhitlerle çalışmak istediğine dikkat çekti. Mehr, "Ocak ayında Tahran Laleh Uluslararası Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek toplantının tamamen İran devleti tarafından destekleniyor olması İran'ın Türk müteahhitlik ve yapı sektörü ile çalışmak istemesinin en önemli göstergesi. Konuyu öncelikli olarak bu şekilde değerlendirmek gerekiyor" dedi. 



Mehr: Türkiye'nin tecrübesinden faydalanmak istiyoruz 


Toplantıya müteahhitlik firmalarının yanı sıra sektöre ürün ve hizmet tedarikinde bulunan yapı sanayi sektörü temsilcilerinin de katılımını beklediklerini ifade eden Mehr, "Türkiye'nin yapı ve inşaat alanındaki tüm tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz" şeklinde konuştu. İnşaat sektörünün gerek yatırım tutarı, gerekse istihdam bakımından potansiyeline de dikkat çeken Mehr, Türkiye ve İran arasında iki ülke yetkili makamlarınca belirlenen hedefi ere ulaşmada inşaat sektöründeki yatırımlar büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı. 

Gündemdeki turizm ve enerji yatırımları göz önüne alındığında Türk müteahhitleri için İran pazarının önemli bir potansiyel barındırdığına dikkat çeken Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün (üstte), Türkiye ve İran ekonomik ilişkilerinin iki ülkenin potansiyel ve yetenekleri çerçevesinde arzu edilenin çok altında ve sınırlı olduğuna da değindi. Yenigün, "Türk müteahhitlik firmaları İran pazarına ilk kez 1983 yılında, STFA'nın üstlendiği 73 milyon dolar tutarında liman inşaatı projesiyle giriş yaptı. Anılan tarihten sonra 20 yıl boyunca herhangi bir proje üstlenilmedi, 200/42012 yılları arasında projeler yeniden yoğunluk kazandı. 

2012 yılında 1.9 milyar dolar tutarında 4 adet proje üstlenildi. 2013 ve 2014 yıllarında ülkede Türk müteahhitlik firmaları herhangi bir faaliyette bulunmadı. 

198VV3-2012 yılları arasında İran'da Türk müteahhitlik firmaları tarafından üstlenilen 45 projenin toplam tutarı ise 4.1 milyar dolara ulaştı" şeklinde konuştu


Ekonomi Gazetesi


Geri Dön