19 / 03 / 2024

Müteahhitler yurtdışında 322 milyar dolarlık proje yaptı!

Müteahhitler yurtdışında 322 milyar dolarlık proje yaptı!

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Türk müteahhitlik firmalarınca 1972'den 2015 Kasım sonuna kadar 104 ülkede üstlenilen 8 bin 662 projenin toplam bedelinin 322 milyar dolara ulaştığını belirtti...




Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Türk müteahhitlik firmalarınca 1972'den 2015 Kasım sonuna kadar 104 ülkede üstlenilen 8 bin 662 projenin toplam bedelinin 322 milyar dolara ulaştığını belirterek, önümüzdeki dönemde sektörün iş hacminin sektörün ana pazarlarındaki jeopolitik çalkantıların yanısıra, Rusya ekonomisi kaynaklı risklerin etkisi altında kalmayı sürdüreceğini söyledi. Yenigün, şöyle konuştu: "Toplam yurtdışı iş hacminin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturan Libya-Irak-Rusya pazarlarından doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için, Sahra-altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımlar takip edilmektedir. Türk inşaat sektörü için büyük potansiyel arz eden pazarlar olan Sahra Altı Afrika ülkelerinde, Türk müteahhitlik firmaları tarafından 2015 yılının ilk 11 ayında 1.2 milyar dolar tutarında iş üstlenilmiştir. Kongo, Gana, Mali ve Nijerya bu dönemde öne çıkan ülkeler." 


Farklı pazarlar... 


Mithat Yenigün, İran'a uygulanmakta olan ekonomik ambargoların kalkmasının ardından, ülkenin yatırım ortamında gerçekleşecek olumlu seyrin Türk müteahhitleri için de fırsatlar yaratabileceğini ifade ederek, bu konuda İran ve Türkiye arasındaki siyasi gelişmelerin belirleyici olacağını vurguladı. Yenigün, şu değerlendirmeleri yaptı: "Cezayir ve Suudi Arabistan gibi, geçtiğimiz dönemde iş yapılan pazarlar arasında ağırlığını artırmış olan petrol ihracatçısı ülkeler için, enerji fiyatlarındaki düşüş eğiliminin, planlanan yatırım kalemlerinde erteleme ve devam eden projelerde ödeme güçlükleri riskleri bulunmaktadır. 


Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri tarafında ise; Türk müteahhitlerin en önemli pazarları arasında yer alan Libya Irak ve Rusya başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeler problem teşkil etmeye devam etmektedir. 

Bu gelişmelere karşın, Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2015 yılının ilk 11 ayında yurtdışında 17.9 milyar ABD doları değerinde 127 yeni proje üstlenilmiştir. Bu dönemde üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında ilk 5 ülke sırasıyla Kuveyt (% 24.3), Rusya (% 24.2), Türkmenistan (% 17.3), Cezayir (% 11.7) ve Suudi Arabistan (% 5.7) olmuştur."



Milliyet Business Türkiye





Haber Star Gazetesi'nin İnşaat Dekorasyon ekinde şu şekilde yer aldı...


FED, faiz artırım takviminin netlik kazanması ve küresel konjoktörün ülke ekonomisine yönelik endişeleri azalttığını söyleyen TMB Başkanı Yenigün "Gelişmeler, 2016 yılına dönük öngörüleri olumlu yönde etkileyecektir" dedi. 


Türkiye Müteahhitler Birliği 

(TMB) Başkanı Mithat Yenigün, 2015 yılındaki seçim belirsizliğinin ardından kurulan tek parti hükümetinin öncelik vereceğini açıkladığı sosyal ve ekonomik reform sürecinin hızla hayata geçirilmesinin hayati önem taşıdğını söyledi. "Küresel konjonktürün, FED faiz artırım takviminin de netlik kazanması ile toparlanması, Çin'deki ekonomik önlemlerin ülke ekonomisine yönelik endişelen azaltması ve bunun dünya ticareti ile enerji fıyatlanna yansıması vb. gelişmeler, özellikle finans çevrelerinde 2016 yılma dönük öngörüleri olumlu yönde etkileyecektir" diyen Yenigün inşaat sektöründe gelişmelerin ve büyüme oranlannm önümüzdeki dönemde ekonomiye paralel ve yatay bir seyir izlemesi beklediklerini söyledi. 


YENİ PAZARLAR 

Türk müteahhitlerin en önemli pazarları arasında yer alan Libya Irak ve Rusya başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmelerin problem teşkil etmeye devam edeceğini kaydeden Yenigün "Bu gelişmelere karşın, Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2015 yılının ilk 11 ayında yurtdışında 17.9 milyar ABD Dolan değerinde 127 yeni proje üstlenilmiştir. Bu dönemde üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında ilk 5 ülke sırasıyla Kuveyt (% 24.3), Rusya (% 24.2), Türkmenistan 17.3), Cezayir (%11.7) ve Suudi Arabistan (% 5.7) olmuştur. Türk müteahhitlik fırmalannca 1972'den 2015 Kasım sonuna kadar 104 ülkede üstlenilen 8662 projenin toplam bedeli 322 milyar ABD Doları'na ulaşmıştır. Yenigün "Toplam yurtdışı iş hacminin yaklaşık yüzde 3 5'ini oluşturan LibyaIrak-Rusya pazarlanndan doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için, Sahra-altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatmmlar takip edilmektedir. Türk inşaat sektörü için büyük potansiyel arz eden pazarlar olan Sahra Altı Afrika Ülkeleri'nde, Türk müteahhitlik fırmalan tarafından 2015 yılı ilk 11 ayında 1.2 milyar ABD Dolan tutannda iş üstlenilmiştir. Kongo, Cana, Mali ve Nijerya bu dönemde öne çıkan ülkelerdir" dedi. 



Star İnşaat Dekorasyon


Geri Dön